Kako se pripremiti za pregled kod lekara u privatnoj praksi


Sa početkom pandemije korona virusa, uvedene su državne mere u svrhe suzbijanja virusa i zaštite građana, a posledica vanrednog stanja između ostalog je bila i umanjena fleksibilnost zdravstva za uobičajene tegobe pacijenata. Lekari i drugi stručnjaci su apelovali na pacijente da preglede i zahvate koji nisu hitni - odlože, kako bi se u što većoj meri redukovalo potencijalno izlaganje virusu – i pacijenata i lekara.

Danas se susrećemo sa postepenim ukidanjem različitih mera – ukinuto je vanredno stanje, ljudi se polako vraćaju na poslove, u kancelarije i život se polako vraća u stare tokove. Naravno, to ne znači da je opasnost nestala. Još uvek nije vreme da se potpuno opustimo i postanemo neoprezni. Šta to znači za preglede i intervencije u privatnoj praksi?

U tekstu koji sledi, informišite se o tome:

Kada treba a kada ne treba zakazati pregled kod lekara?

Kako se pripremiti za pregled kod lekara
Od pregleda kod lekara najviše ćete dobiti kada se za njega adekvatno pripremite.

Osnovna preporuka koja je važila tokom vanrednog stanja, a to je da se svaki pregled ili intervencija koji nisu urgentni u datom momentu - odlože, važi i sada. Ali šta to zapravo znači?

Ovakve preporuke u određenim slučajevima mogu biti konfuzne, tako da, u svakom pojedinačnom slučaju treba vagati „za i protiv“, odnosno proceniti koji su i koliki su rizici ukoliko se odlučimo da odložimo pregled, a koliki su rizici ako se odlučimo da zakažemo kod lekara i potencijalno se izložimo korona virusu.

Uvek treba imati na umu, ne samo ličnu štetu, već i odgovornost prema drugima, pa treba razmišljati i o tome da li odlaskom na pregled koji u ovom trenutku nije neophodan štetim drugima (kao mogući prenosilac virusa) – svojim bližnjima, lekarima i drugim pacijentima.

Prema tome, uvek treba izvagati benefite i rizike odlaska na pregled, a odluku je najpametnije doneti u konsultaciji sa lekarom. Odluka će uvek zavisiti od urgentnosti pregleda, dostupnosti lekara, godina pacijenta, njegovog zdravstvenog stanja i mogućih alternativa zakazivanju pregleda uživo.

Koje alternative za pregled kod lekara postoje?

Zahvaljujući današnjoj tehnologiji, za veliki broj pregleda moguće je sprovesti online konsultacije, što je mogućnost koju sve veći broj lekara uvodi u svoj rad sa pacijentima. Online konsultacije podrazumevaju da pacijent i lekar (po prethodno uspostavljenom dogovoru) uspostave kontakt putem telefona ili neke od internet mreža (e-mail, skype, viber itd). Na taj način pacijent lekaru može da opiše svoje tegobe, postavi pitanja, pošalje nalaze i snimke i dobije upute šta da radi dalje.

Takođe, u slučaju da je pregled neophodan, a da je pacijent posebno ugrožen, postoji opcija pregleda na terenu, što znači da određeni lekari mogu izvršiti prelged tako što će posetiti pacijenta u njegovom domu.

Ukoliko su u pitanju manje hitni pregledi i upiti ili pitanja vezana za pripremu za konkretan pregled (npr. koje analize uraditi pre) i slično, na raspolaganju je besplatan online servis postavljanja pitanja direktno lekarima iz svih oblasti medicine.

Kako se pripremiti za pregled kod lekara?

Kada je u pitanju odlazak na pregled kod lekara u privatnoj praksi, postoji nekoliko koraka koji će u velikoj meri olakšati proces obema stranama – i pacijentima i lekarima:

 1. Najvažnije je da pacijent pre odlaska na pregled prikupi i ponese medicinsku dokumentaciju. To podrazumeva sve nalaze koji su u vezi sa problemom za koji pacijent zakazuje pregled, kao što su:
 • Izveštaji lekara specijalista kod kojih je ranije bio,
 • Otpusne liste,
 • Laboratorijske analize.
 1. Pojedini lekari traže da određene analize koje pacijent donosi na pregled ne budu starije od mesec dana.
 2. Ukoliko se zakazuje određena intervencija koja zahteva pripremu, pacijent se mora strogo držati pravila pripreme koje dobije od lekara ili osoblja.
 3. Ukoliko pacijent ne zna kod kog lekara treba da zakaže, važno je da medicinskom osoblju verno i detaljno opiše tegode koje oseća, kako bi oni mogli da ga upute kod odgovarajućeg lekara. 
 4. Pacijent bi pre zakazivanja pregleda trebalo da se informiše o ceni usluge, kako ne bi došlo do nesporazuma.
 5. Važno je da pacijenti na vreme stižu na zakazani pregled (posebno u situaciji pandemije), pa se na vreme treba informisati i o lokaciji lekara kod kog ste zakazali.

Posebne napomene za pripremu za pregled tokom pandemije

U slučajevima kada pacijenti odlaze na pregled kod lekara uživo, dok još uvek postoji opasnost od zaraze korona virusom, potrebno je posebno voditi računa o sledećim koracima:

 • Ukoliko imate simptome karakteristične za korona virus, kao što su tegobe respiratorne prirode, povišena temperatura ili bilo koje tegobe koje podsećaju na prehladu i virus, obavezno to naglasite prilikom zakazivanja pregleda.
 • Ukoliko ste putovali ili imali kontakt sa osobom koja je bila zaražena, trenutno je zaražena ili sumnjate da je zaražena korona virusom, takođe, to obavezno naglasite prilikom zakazivanja pregleda.
 • Kada dolazite na pregled, obavezno vodite računa o merama zaštite: nosite masku i rukavice, poštujte razmak među ljudima i poštujte uputstva koja Vam daju osoblje i lekar.

Putem Stetoskop.info-a možete zakazati pregled onda kada Vama odgovara – 24/7 i možete dobiti detaljne informacije o tome kako se pripremiti za konkretan pregled, kao i o tome koje su alternative za pregled uživo na raspolaganju u Vašem slučaju.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde