Dva nova brza testa za COVID19

Problem testiranja i broja realizovanih testova jeste jedan od najvećih u držanju pandemije pod kontrolom pojedinačnih zemalja. Za sada je testove pogođenim zemljama isporučivala Svetska zdravstvena organizacija. 

Sa ovim izazovom suočava se i Srbija koja je trenutno u fazi implementacije masovnog, ili proširenog, testiranja, koje bi trebalo da omogući da se u Domovima zdravlja širom zmlje uradi mnogostruko više testova dnevno. I dalje ostaje pitanje aministracije, logistike i obrade testova, koje su trenutno predmet unapređenja. 

Svetsva zdravstvena organizacije zvanično uvrstila nova dva dijagnostička testa za korona virus za hitnu upotrebu tokom pandemije. Ovaj potez treba da vodi ka masovnijem testiranju preciznim testovima za ovu bolest sa garancijom kvaliteta. Uvođenje ova dva nova testa dolazi do toga da testove sada mogu da isporuče zemljama kojima je to potrebno i Ujedinjene nacije i druge agencije za nabavke koje podržavaju odgovor COVID-19. Formirana je ”Emergency Use” lista na osnovu koje testove mogu biti isporučeni.

Oba testa su zasnovana na In vitro dijagnostici:

  • Real-Time PCR Coronavirus (COVID-19) i
  • Cobas SARS-CoV-2. 

Ovakvi testovi omogućavaju zemljama da povećaju broj testiranja, testovima odgovarajućeg kvaliteta, a olakšavanje pristupa takvim testovima znači da će sve države moći da vode borbu protiv virusa uz pomoć najboljih sredstava. Olakšani pristup tačnim testovima je od suštinske važnosti da se države odbrane od pandemije najboljim mogućim alatima.

Još uvek nemamo saznanje da su testovi u upotrebi, ali ako nisu, pitanje je dana kada će se krenuti sa njihovom primenom. Nadamo se da ćemo uskoro moći da govorimo o ovim testovima i kod nas.

Podeli tekst:
Izvor: Svetska zdravstvena organizacija (SZO)

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde