Beograd dobija četiri puta veću Hitnu pomoć


Rekostrukcija beogradske hitne pomoći, počinje sledeće godine, a ukupna površina će biti čak četiri puta veća od postojeće, najavio je gradonačelnik Beograda, Zoran Radojčić. Projekat će od 8. avgusta biti izložen u zgradi Gradske uprave u Kraljice Marije 27.

Zgrada Hitne pomoći je izgrađena 60ih godina prošlog veka, i od tada nikada nije bila rekonstruisana. Sanacija objekata je planirana u tri faze, U prvoj fazi će biti izgrađen potpuno novi blok A, blok B se delom dograđuje i delom obnavlja, dok je za treći blok - blok C planirana rekonstrukcija.

– Grad Beograd je milionski glavni grad i konačno će nakon 60 godina dobiti Hitnu pomoć, ali po evropskim standardima, koja će moći da odgovori svim potrebama građana. Planirano je da bude dograđeno šest hiljada kvadrata, što će ukupno sa postojeće dve hiljade biti ukupno osam hiljada kvadrata, najavio je gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić.  

On je objasnio da je važno što će rekonstruisana zgrada Hitne pomoći biti opremljena kao edukativni centar. Tu će se naći sala za predavanja, poput amfiteatra sa 195 mesta i pet kabineta, gde će se vršiti obuka specijalizanata, treninzi ekipa Hitne pomoći, kao i obuka građana za pružanje prve pomoći.

On je najavio početak realizacije projekta Hitne pomoći za prvu polovinu 2020. godine i dodao da  će se objekat rekonstruisati po principima energetske efikasnosti.

– Realizacijom ovog projekta smanjiće se emisija ugljen-dioksida za 40 do 70 odsto, dok će uštede za grejanje i potrošnju električne energije biti i do 60 odsto. Ovaj projekat omogućava rekonstrukciju i termalnu rehabilitaciju gradskih objekata koji su od vitalnog značaja za funkcionisanje grada, a to su pored Hitne pomoći, Studentska poliklinika i Stacionar, i Gradska biblioteka, jedan od kulturnih spomenika naše prestonice, istakao je Radojičić.

Gradonačelnik  je dodao da je ukupna vrednost projekta 16 miliona evra, od čega 11 miliona predstavlja doprinos EU (IPA 2018), a pet miliona evra iznosi zajam koji će Grad Beograd uzeti od EBRD.


Podeli tekst:
Izvor: Beoinfo

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde