Zloćudni tumora krajnika

Palatinalne tonzile predstavljaju relativno često sedište primarne lokalizacije malignih tumora. S obzirom na raznolikost tkiva iz kojih je sačinjena tonzila na njoj se mogu razvijati različite vrste malignih tumora. Najčešće se viđaju karcinomi i maligni limfomi tipa non Hodgkin.

Uzrok nastanka

Tačan uzrok nastanka nije poznat. Maligni tumori tonzile se javljaju u većem procentu u muškaraca nego u žena. Po pravilu javljaju se u osoba starijih od 50 godina. Hronične iritacije, pušenje, alkoholizam dovode se u vezu sa pojavom ovih neoplazmi.

Klinička slika

U ranom stadijumu oboljenja simptomatologija je banalna i neznatna. Dominira osećaj grebanja i peckanja u predelu krajnika koje se pojačava pri aktu gutanja. Uskoro dolazi do refleksnog bola prema uvu zahvaćene strane, bol postaje sve izraženiji, dolazi do povećane salivacije, ispljuvak je ponekad krvlju obojen i javlja se fetor ex ore (neprijatan zadah iz usta) koji je posledica nekroze tumora. Ovo su znaci već uznapredovalog procesa.

Regionalne metastaze na vratu u ranom stadijumu karcinoma tonzile mogu se naći u 60% slučajeva. U toku daljeg razvoja bolesti zbog širenja tumor prema jeziku dolazi do ograničene pokretljivosti istog. Širenje u lateralnom smeru dovodi do infiltracije pterigoidnih mišića i pojave trizmusa (grč donje vilice). Bolovi i fetor ex ore postaju sve jače izraženi. Ishrana bolesnika je sve teža i on postaje kahektičan. Nekroza tumora favorizuje sekundarnu infekciju pa može nastati flegmona mekih tkiva vrata. Usled infiltracije i erozije velikih krvnih sudova vrata može doći do jakih krvavljenja sa letalnim ishodom.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda (orofaringoskopija), tonzilektomije/biopsije i patohistološkog nalaza.

Lečenje

Zavisno od stadijuma, ovi maligni tumori se leče hirurški (tonzilektomija), zračno ili hemioterapijom ili kombinacijom ovih dveju mogućnosti.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Kristina 07.10.2023

    Pitanje se odnosi na sina. Najednom se imao osjećaj da mu je nešto u grlu, mučio se izbaciti rukama, na prstima bilo malo krvi. Ne boli ga kad guta, nema nikakve čvorova na vratu. Što bi to moglo biti. Može li mandula? Hvala.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde