Zloćudni tumora krajnika

Palatinalne tonzile predstavljaju relativno često sedište primarne lokalizacije malignih tumora. S obzirom na raznolikost tkiva iz kojih je sačinjena tonzila na njoj se mogu razvijati različite vrste malignih tumora. Najčešće se viđaju karcinomi i maligni limfomi tipa non Hodgkin.

Uzrok nastanka

Tačan uzrok nastanka nije poznat. Maligni tumori tonzile se javljaju u većem procentu u muškaraca nego u žena. Po pravilu javljaju se u osoba starijih od 50 godina. Hronične iritacije, pušenje, alkoholizam dovode se u vezu sa pojavom ovih neoplazmi.

Klinička slika

U ranom stadijumu oboljenja simptomatologija je banalna i neznatna. Dominira osećaj grebanja i peckanja u predelu krajnika koje se pojačava pri aktu gutanja. Uskoro dolazi do refleksnog bola prema uvu zahvaćene strane, bol postaje sve izraženiji, dolazi do povećane salivacije, ispljuvak je ponekad krvlju obojen i javlja se fetor ex ore (neprijatan zadah iz usta) koji je posledica nekroze tumora. Ovo su znaci već uznapredovalog procesa.

Regionalne metastaze na vratu u ranom stadijumu karcinoma tonzile mogu se naći u 60% slučajeva. U toku daljeg razvoja bolesti zbog širenja tumor prema jeziku dolazi do ograničene pokretljivosti istog. Širenje u lateralnom smeru dovodi do infiltracije pterigoidnih mišića i pojave trizmusa (grč donje vilice). Bolovi i fetor ex ore postaju sve jače izraženi. Ishrana bolesnika je sve teža i on postaje kahektičan. Nekroza tumora favorizuje sekundarnu infekciju pa može nastati flegmona mekih tkiva vrata. Usled infiltracije i erozije velikih krvnih sudova vrata može doći do jakih krvavljenja sa letalnim ishodom.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda (orofaringoskopija), tonzilektomije/biopsije i patohistološkog nalaza.

Lečenje

Zavisno od stadijuma, ovi maligni tumori se leče hirurški (tonzilektomija), zračno ili hemioterapijom ili kombinacijom ovih dveju mogućnosti.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde