Zloćudni tumori hipofarinksa

Maligni tumori hipofarinksa (donji deo ždrela) mogu da polaze iz valekule, sinusa piriformisa i retrokriokoidnog predela.

Uzrok nastanka

Uzrok nastanka je nepoznat. Javljaju se prvenstveno u odraslih muškaraca, dok su u žena mnogo ređi. Kao jedan od predisponirajućih faktora navodi se hronična iritacija u kojoj alkoholizam i pušenje imaju vodeću ulogu.

Klinička slika

Bolest počinje postepeno, simptomima koji nisu karakteristični tako da se dijagnoza postavlja kasno. Glavni simptomi na koje se bolesnik žali jesu bockanje u ždrelu, osećaj stranog tela i neodređeni bolovi pri gutanju koji zrače prema uvu. Sa razvijanjem bolesti simptomi postaju sve jače izraženi: disfagija (otežano gutanje) je sve teža, javlja se fetor ex ore (zadah iz usta) kao posledica nekroze tumora i promena u boji glasa. Bolesnici govore kao da imaju zalogaj u ždrelu. Regionalne metastaze se javljaju vrlo rano i dosta često je to prvi simptom koji skreće pažnju na ozbiljnost oboljenja.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda (orofaringoskopija), biopsije i patohistološkog nalaza.

Lečenje

Lečenje je kombinovano: hirurško i zračno. Radi se faringolaringektomija sa blok resekcijom ždrela na vratu, ako za to nema kontraindikacija. Zračenje se primenjuje postoperaciono ukoliko operacijom nije postignuta radikalnost.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde