Rak vagine (Karcinom vagine)

Histološke karakteristike


Najčešće se radi o planocelularnom karcinomu, a zatim o adenokarcinomu. Histološki se takođe opisuje kao slabo i dobro diferentovan tip, od kojih je ovaj prvi ređi. Makroskopski se vidi kao egzofitična promena, u vidu ulceracije ili kao infiltrativna promena u zidu vagine. Infiltriše zid vagine, paravaginium i širi se prema grliću i vulvi. U uznapredovalom stadijumu probija zidove okolnih organa (bešika i rektum). Sem lokalnog širenja, metastazira i u okolne limfatike. Prognoza karcinoma vagine uglavnom je nepovoljna.

Klinička slika


U kliničkoj slici karakteristično je kontaktno krvarenje i krvavi iscedak. Bol se, kao simptom , javlja kasno i posledica je zahvaćenosti susednih organa, kada se javljaju i fistule (šuplja ranica).

Carcinoma invasivum vaginae - razlikuju se primarni i sekundarni. Primarni je ređi i skoro uvek je histološki planocelularnog tipa. Sekundarni karcinomi vagine nastaju najčešće iz karcinoma cerviksa (grlića materice), vulve ili sa korpusa uterusa (tela materice). Metastatski tumori su takođe prisutni, jedan od njih je horioepiteliom koji potiče najčešće iz materice. Javlja se u vidu modrog čvorića u početnoim delu vagine, sklonog obilnom krvarenju.

Adenokarcinom vagine je ređi oblik, javlja se kod mladih žena, a poreklo im se vezuje za tretman njihovih majki dietilstilbestrolom u prvoj polovini trudnoće.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu kliničke slike, kolposkopije, citoloških i histoloških nalaza.

Lečenje


Metoda izbora je zračna terapija.

 

 

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde