Osteoblastom

 

Uzrok nastanka

Tačan uzrok nastanka je nepoznat.    

Klinička slika

Osteoblastom se najčešće javlja u prve tri decenije života. Predilekciono mesto su kičmeni pršljenovi, male kosti stopala, tibija, femur i rebra. Klinički se manifestuje bolom i poremećajem funkcije tog dela. Ukoliko se razvije u kičmenom kanalu može izazvati neurološke ispade i kompresivne simptome.     

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, rendgenografije, CT-a (kompjuterizovana tomografija), NMR-a (nuklearna magnetna rezonanca), scintigrafije, angiografije, biopsije i patohistološkog nalaza.    

Lečenje

Lečenje je hirurško i podrazumeva kompletnu eksciziju neoplazme.  


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Selma 30.08.2011

    Mojoj curici je sa osam godina iskočilo koljeno. Doktor oprtoped je rekao da je to zbog ligamenata, stavio joj langetu i to je bilo to. Nakon četiri godine se desila ista povreda, ali ovaj put je koljeno bilo bolno, otečeno i noga se počela kriviti. Dijete sam odvela kod drugog doktora koji joj je ustanovio tumor koljena. Njoj su tumor izvadili, očistili i od mene uzeli spongioznu kost-iz kuka, te joj popunili oštećenja. Biopsija je pokazala da je osteoblastom. Kad se oporavi morat će imati još jednu operaciju na kojoj će ispravljati nogu.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde