Glioblastom multiforme

 

Uzrok nastanka

Uzrok nastanka GBM je nepoznat. Nekoliko genetskih poremećaja je povezano sa incidenciom glioma (neurofibromatoza, turcot sindrom i dr.). Nastanak astrocitoma se povezuje i sa jonizujućim zračenjem.   

Klinička slika

Simptomi mogu biti u vidu kombinacije progresivnih fokalnih simptoma i simptoma povišenog intrakranijanog pritiska (IP), samo znaci povišenog intrakranijalnog pritiska ilisamo progresivni fokalni simptomi i znaciSimptomi i znaci se mogu svrstati u dve grupe:
 • Simptome povećanog intrakranijalnog pritiska-najčešće prethode  pojavi fokalnih simptoma i javljaju se u 60% bolesnika sa tumorom mozga: glavobolja,edem papile, povraćanje, epiletički napadi, vertigo (vrtoglavica), poremećaj frekvence pulsa i krvnog pritiska, promena frekvence disajnih pokreta, hipopituitarizam (smanjeno lučenje hormona hipofize), somnolencija (pospanost), poremećaj psihičkog statusa, lažno lokalizovani znaci.
 • Fokalne simptome i znakove- posledica iritacije i ispad  funkcije određenog dela mozga. Od nadražajnih simptoma daleko najvažniji su epileptični napadi. Ispadni fenomeni su u zavisnosti od lokalizacije tumora, ispadi vidnog polja, pareze, oštećenja senzibiliteta, oštećenja kortikalnih funkcija (govor, praksija, gnozija i dr.), oštećenja kranijalnih živaca, malog mozga i dr.
Metastaze su moguće preko likvora u kičmenu moždinu. Metastaze van CNS-a su retke.Prognoza je loša.   

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, fizikalnog pregleda, neurološkog pregleda, oftalmološkog pregleda, laboratorijskih analiza, CT-a mozga (skener), NMR-a (nuklearna magnetna rezonanca), rendgenografije lobanje, EEG-a, lumbalne punkcije, angiografije, patohistološkog nalaza.  

Lečenje

Primenjuje se hirurška terapija (kompletna ili inkompletna resekcija tumora), najčešće je nemoguća potpuna resekcija, hemoterapija, radioterapija, simptomatska- kortikosteroidi, antiepileptici, hiperosmolarni rastvori, analgetici.    

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. Tina 12.05.2014

  Citala sam na internetu dosta o tumorima mozga jer sam i sama operisana od istog pre 4 godine. Na jednom sajtu americkih neurologa sam nasla zvanicna istrazivanja koja kao uzroke nastanka tumora mozga navode: jonizujuce i radioaktivno zracenje, zracenje mobilnih telefona (upotreba bez slusalica) , konzumiranje svih vestackih zasladjivaca: aspartam, ciklamat, itd; stres, nedostatak esencijalnih nezasicenih masnoca (pre svega omega-3 i omega-9) u ishrani uz prekomernu upotrebu trans masti i zasicenih masnoca sto uzrokuje nezasticenost i ostecenje celija mozga; acidoza organizma (usled upotrebe belog rafinisanog secera kao i namirnica koje stvaraju acidozu-zakiseljenost); itd, itd. Ima jos mnogo faktora, ali to su najvazniji. Kljuc je u zdravoj ishrani (po mogucnosti organskoj) baziranoj na upotrebi esencijalnih masnoca koje stite mozak i krvne sudove, alkalizaciji organizma, svakodnevnom unozenju enzima kroz ishranu putem iskljucivo presnih namirnica (salate, klice. . .) , smanjenje stresa kroz blagu fizicku aktivnost, bavljenje nekim sportom tipa setnja, joga, pilates, plivanje, biciklizam, boravak u prirodi na svezem vazduhu, povezanost sa prirodom, zemljom, i sto cesci kontakt sa zemljom preko bosih stopala radi 'razelektrisanja' organizma, posto smo usled zivota u zatvorenim prostorima okruzeni elektricnim uredjajima koji svojim +jonima stetno deluju na nasa tela. . . Makrobiotika kao nacin ishrane je vrlo mocna i moze dosta da pomogne u lecenju tumora mozga, a preporucuje se i mediteranska ishrana, a narocito mnogobrojne lekovite pecurke (shiitake, reishi, maitake, cordiceps itd. . .) pomazu u unistavanja vec postojecih kanceroznih celija mozga-postoje mnogobrojne naucne studije u prilog tome.


 2. Lea Marinković 30.06.2012

  Prijatelju je dijagnosticiran glioblastom multiforme u dvanaestom mjesecu 2011. godine. Na malom mozgu operacija je napravljena i skinuto je koliko je bilo moguće, uključleno je zračenje glave, ali se je na čeonom dijelu nakon dva mjeseca pojavio novi. U dva tjedna mu je paralizirao noge, zatim lijevu ruku, vid na lijevom oku i nakon samo dvadesetak dana bolničkog praćenja (operacija nije imala nikakvog smisla, tako da je doktor odbijao napraviti) je preminuo. I sama sam se godinu prije suočila s karcinomom, prošla kemo terapiju, vanjska zračenja i ciljano unutarnje zračenje. Dosta sam i još razmišljam o mogućem uzročniku nastanka karcinoma.

  Prvenstveno mislim da je stres jedan od glavnih uzročnika. Ja sam spasila samu sebe, jer sam slušala poruke svog tijela, vjerovala intuiciji, nisam zanemarivala neke male drugačije sitnice u životu na koje me je tijelo pokušalo alarmirati za to vrijeme dok je bolest bila u fazi nastajanja. Svi nalazi su bili odlični, bila sam kod tri doktora koji su me uvjeravali da mi nije ništa, ali ja sam bila uporna i poslušala svog anđela čuvara koji mi je govorio da nešto je. Zato, svim ljudima koji se bore sa ovom okrutnom bolešču želim da taj težak i mukotrpan, a nadasve iscrpljujuć put ka ozdravljenju podnesu uzdignute glave i neka ih dragi bog čuva i da im strpljenja i vjere.


 3. RAJKO 28.05.2009

  Moj drug ima zloćudni tumor kičmine moždine, operisan je, ph nalaz je: glioblastoma multiforme (who gradus iv) trenutno se nalazi na zračenju, pošto je to primarni tumor mozga kako je moguće da je sišo dole u kičmu, snimanje glave uredno, kake su šanse za izlečenje-


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde