Neuroblastom

 

Klinička slika

U 70% slučajeva neuroblastom ima svoje polazište iz retroperitoneuma. Nadbubrežna žlezda je izvor tumora u 30%, u 10%je to abdominalni deo simpatičkih ganglija, 5% karlični deo, a u 17% tumor je smešten u grudnom košu. Kod dece do godinu. Klinička slika neuroblastoma određena je lokalizacijom tumorske mase i eventualnim sekundarnim metastatskim promenama, neurološkim i metaboličkim poremećajima.
 
 
 
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu standardne laboratorijske, hematološke i biohemijske obrade (kompletna krvna slika sa sedimentacijom, ispitivanje jetre, bubrežni testovi, analiza stolice i urina), određivanja tumorskih markera, ultrazvuka abdomena ili nativnog rendgenograma zahvaćenog područja, kompjuterizovane tomografije, nuklearne magnetne rezonance, scintigrafije skeleta, biopsije I patohistološkog nalaza.
 
 
 
 

Lečenje

Prognoza ove maligne bolesti zavisi od mesta nastanka tumora, uzrasta u vreme dijagnoze, stadijuma bolesti, citogenetskih abnormalnosti i udruženih urođenih oštećenja-malformacija. Terapija je najpre hirurška, a zatim se primenjuje hemo- i radioterapija.
 
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde