Meduloblastom

Klinička slika

Meduloblastom se obično pojavljuje u sedmoj godini života i vrlo često se u trenutku otkrivanja već proširio u ostale delove tela. Simptomi koje izaziva su posledica povišenog pritiska unutar lobanje, a tipični su povraćanje, apatija, jutarnje glavobolje. Nešto kasnije se javljaju i drugi simptomi kao što su: otežan hod, gubitak ravnoteže, zbog čega osoba često pada, javlja se diplopija (dvostruko viđenje) i razrokost. Meduloblastome koji se pojavljuju u odraslom dobu je teško klinički prepoznati zbog njihovg retkog javljanja i histološke sličnosti s metastatskim tumorima. Meduloblastomi koji se jave u dečijem dobu smešteni su bliže medijalnoj liniji, dok se oni koji se pojave u starijem životnom dobu nalaze lateralno unutar hemisfera maloga mozga.
 
 
 
 

Dijagnoza

Anamneza, fizikalni pregled, neurološki pregled, oftalmološki pregled, laboratorijske analize, CT mozga(skener), NMR (nuklearna magnetna rezonanca), rendgenografija lobanje, EEG, angiografija.
 
 
 
 

Lečenje

Nažalost, operativno se tumor često ne može u celosti odstraniti, ali gledajući petogodišnje preživljavanje udružena hirurška terapija sa zračenjem i hemoterapijom daju ohrabrujuće rezultate. U poslednje vreme se primenjuje i radioimunoterapija.
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Vesna Mladenović 26.03.2009

    NA ŽALOST INFORMACIJE SU VAM PESIMISTIČKE I NEPOTPUNE. MEDULOBLLASTOM IMA STOPU IZLEČENJA 50% KOD NAS I 76% U SVETU. VOLELA BIH DA PIŠETE I O TOME.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde