Hondrom maksilofacijalne regije

Klinička slika

Hondromi se najčešće lokalizuju u kostima šake, a u viličnim kostima predstavljaju retkost. Najčešće se lokalizuju u medijalnoj liniji ili sa lingvalne strane donje vilice, što upućuje na njihovo poreklo iz zaostataka Mekelove (Meckel) hrskavice. U usnoj duplji se hondromi mogu naći na nepcu, oko korena jezika, a pre svega u predelu donjoviličnog zgloba.Hondrom se može javiti u bilo kom uzrastu i kod oba pola. Hondrom je sporo rastući, inkapsuliran, okruglasti tumor, tvrdo elasticčne konzistencije, a može dostići značajne dimenzije. Sporo raste i postepeno naduvava zahvaćenu viličnu kost. Pri tome može dovesti do dislokacije susednih zuba, a takođe i do resorpcije njihovih korenova. Tumorsko tkivo može probiti kapsulu i urasti u okolno tkivo. Maligne transformacije su kod ovog tumora moguće, a češće se zapažaju kod hondroma cevastih kostiju, u starijem životnom dobu i kod tumora koji su većih dimenzija.
 
 
 

 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, objektivnog pregleda, rendgenografije, biopsije i patohistološkog nalaza. Rendgenski se hondrom u viličnoj kosti najčešće zapaža kao okruglo, jasno ograničeno rasvetljenje koje ponekad prati nadutost ili nedostatak kortikalisa. Pri jače izraženoj kalcifikaciji tumor je oblačasto ili mrljasto zasenčen.
Histološki, hondrom se sastoji od žarišta hijaline hrskavice koja su različite veličine, a među sobom su razdvojena vezivnim tkivom koje sadrži krvne sudove. Hondrociti su raspoređeni u malim grupama, najčešće u parovima u homogenoj osnovnoj supstanciji. Unutar tumora se mogu zapaziti žarišta nekroze, kalcifikacije, a takođe i sluzne degeneracije.
 
 
 
 

Lečenje

Terapija je hirurška. Kod većih tumora se umesto kiretaže, zbog izražene sklonosti ka recidiviranju i malignoj alteraciji, preporučuje resekcija zahvaćenog dela vilične kosti.
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde