Maligne bolesti tankog creva

Tanko crevo je retka lokalizacija malignih tumora i iznosi oko 0,5 do 1% svih tumora organa za varenje. Najčešći su adenokarcinomi, zatim maligni limfomi, a veoma retko melanomi. Mogu biti solitarni ili multipli, primarni ili sekundarni.

Uzrok nastanka

Etiologija nije poznata. Češće se javljaju u izvesnim prekanceroznim stanjima i lezijama (polipi, polipoza, Crohnova bolest, celijačna spru).

Klinička slika

Najčešći su simptomi hronične subokluzije sa intermitentnim kolikama, zatim manifestnog ili okultnog crevnog krvarenja sa upornom sekundarnom sideropenijskom anemijom. Ređe nastaje akutna crevna okluzija, perforacija sa kliničkom slikom peritonitisa i intestinointestinalne fistule. Sumpraampularni karcinom je najređi. Može se ispoljiti krvarenjem i simptomima visoke intestinalne okluzije. Kasnije nastaje progredijentni ikterus zbog infiltracije žučnih i pakreasnih puteva. Periampularni karcinom duodenuma ispoljava se karakterističnim i često, prvim simptomom – pojavom ikterusa (žutice). Krvarenje je prisutno. Infraampularna lokalizacija karcinoma se teško otkriva, jer se ovaj deo creva nalazi iza želuca. Često izaziva simptoma duodenalne dilatacije i staze ili komplikacije tumora.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, kliničkog pregleda, laboratorijskih analiza, radiološkog nalaza, ehotomografije, endoskopskog pregleda, CT-a, biopsije i patohistološkog nalaza.

Lečenje

Lečenje malignih tumora tankog creva je hirurško. Primenjuje se resekcija creva.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Danijela Mladenovic 15.02.2015

    Ja sam imala gist tumur tankog creva operisana sada u maju 4 god dalise vraca jer je bio 70cm metar tankog creva je odstanjeno


  2. Nada Zdravkovic Tomic 20.08.2011

    Nakon konstatovanja dg c53 imala sam kompletno hemio i radiolosku terapiju, 24 spoljna zracenja, 4 hemio terapije i 5 brahiterapija, od zadnje brahiterapije je proslo 14 meseci, u aprilu mi je radjena kolonoskopija, nalaz uredan, magnet radjen nalaz takodje uredan, pre dve nedelje mi je na vaginalni otvor poceo izlaziti sadrzaj tankog creva i to nekontrolisano, dok je stolica uredna. Molim za savet, sta mi je ciniti i kome bi bilo najbolje da se obratim?
    P.S. Na onkologiji su mi rekli da je to posledica brahiterapije i da samo odrzavam higijenu i koristim tantum rose granule kao i cesta ispiranja sa kamilicom. Jos jednom vas molim za sto hitniji odgovor jer postajem ocajna!!!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde