Zloćudni tumori nosa

Zloćudni tumori nosa mogu biti spoljašnji (na koži) i unutrašnji (na zidovima nosnih šupljina).

Klinička slika

Kod spoljašnjih tumora stvara se ulceracija na koži nosa koja dugo ne zarasta. Tumor u daljoj evoluciji može da zahvati kostne i hrskavične strukture nosa i razara ih. Oboljenje ima spori tok.

Kod unutrašnjih zloćudnih tumora u početku bolesti simptomi su postepeni razvoj jednostranog otežanog disanja, kasnije potpuno onemogućeno disanje na strani lezije, zatim jednostrana gnojno-hemoragijska sekrecija, fetor i anosmija (gubitak čula mirisa). Lokalni bolovi u nosu, njegovoj okolini i glavobolje redovni su pratioci bolesti. U svom razvoju ovi tumori ili prominiraju prema nosnoj šupljini ili razaraju okolne kostne strukture i prodiru u odgovovarajuće sinuse ili u usnu duplju.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda (rinoskopija), radiološkog nalaza, biopsije i patohistološkog nalaza.

Lečenje

Lečenje većine ovih tumora je primarno hirurško. Po pravilu, posle operacije se primenjuje zračenje. Kod inoperabilnih recidiva i metastaza daju se citostatici. A

nos
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Music indira 03.01.2022

    Pozz u nosu imam supljinu koja stalno soci i siri se sdruge strane od tog otvora koji je i zadebljan ima jako crvenilo ako moze te da mi objasnite lp


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde