Maligni tumori duodenuma

Najčešći maligni tumori duodenuma su karcinomi. Limfomi su retko lokalizovani u duodenumu. Oko 2,5% karcinoma gastrointestinalnog trakta dijagnostikuje se u duodenumu.

Uzrok nastanka

Etiologija nije poznata. Češće se javljaju u izvesnim prekanceroznim stanjima i lezijama.

Klinička slika

Klinička slika zavisi od lokalizacije karcinoma duodenuma.

Karcinomi suprapapilarne lokalizacije manifestuju se bolovima u epigastrijumu, najčešće tištećeg karaktera, koji zrače u leđa. Manifestni digestivno krvarenje u vidu melene, simptomi i znaci opstrukcije duodenuma su retko prisutni. Pozni bolovi u epigastrijumu posle jela ponekad nalikuju ulkusnim, ali ne reaguju na antacide i unošenje hrane.

U kliničkoj slici peripapilarnih karcinoma inicijalni simptomi mogu da ukazuju na duodenalni ulkus (bol našte). Glavni simptomi i znaci su melena i pojava žutice. Žuto prebojena koža i vidljive sluzokože, aholična stolica, intermitentni. Kasnije, žutica progredira i postaje permanentna. Kliničkim pregledom palpira se uvećana, napeta, elastična žučna kesica.

Karcinomi infrapapilarne lokalizacije klinički se ispoljavaju kada egzulcerišu (melena) ili se jave simptomi opstrukcije duodenuma. Karcinomi ove lokalizacije su retko dostupni palpaciji.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, kliničkog pregleda, laboratorijskih analiza, radiološkog nalaza, endoskopskog pregleda, biopsije i patohistološkog nalaza.

Lečenje

Lečenje karcinoma duodenuma je hirurško. Idealna hirurška intervencija je radikalna resekcija duodenuma, postoperativno praćena citostatskom terapijom. Najčešće nije moguće izvršiti radikalnu hiruršku intervenciju pa se primenjuju palijativni zahvati.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde