Limfatoidna papuloza

Limfatoidna papuloza je dermatološko oboljenje koje se karakteriše erupcijom papula ili manjih hemoragijskih nekrotičnih infiltrata.

Uzrok nastanka

Etiopatogeneza je potpuno nepoznata. Bolest je retka i najčešće se javlja kod mladih odraslih muškaraca.

Klinička slika

Bolest započinje erupcijom ljuskavih papula ili manjih pločastih infiltrata, koji su 2-3 cm u promeru. Infiltrati veoma brzo postaju hemoragijski i nekrotični. Promene su najčešće lokalizovane na trupu i na glutealnim regijama. Posle 2-3 nedelje od izbijanja, promene prolaze a iza njih ostaju ožiljci. Od subjektivnih simptoma prisutan je svrab. Bolest može  da da recidive. Moguć je prelaz u parapsoriasis in placibus ili u mycosis fungoides.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, dermatološkog pregleda, laboratorijskih nalaza, biopsije i patohistološkog nalaza. Histološki se u gornjem i srednjem dermisu vidi gusti infiltrat, raspoređen perivaskularno i periadneksno, građen od malog broja limfocita i brojnih atipčnih mononukleranih ćelija bizarnog izgleda, porekom od T limfocita.

Lečenje

Nijedna terapija nije dala povoljne rezultate. Pokušava se sa primenom penicilina, eritromicina, prednizolona a u težim slučajevima se pokušava i sa intralezionalnom primenom triamcinolon acetonida. Pokušava se i sa PUVA terapijom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde