Pseudolymphadenosis actinica

Aktinična pseudolimfadenoza (Pseudolymphadenosis actinica, Actinic reticulid) predstavlja oboljenje kod koga se javljaju infiltrativne promene na fotoeksponiranim područjima kože sa histološkom slikom bliskom malignom tumoru.

Uzrok nastanka

Etiopatogeneza nije poznata, ali se zna da postoji preosetljivost ovih bolesnika na UV-A i UV-B zrake. Treba istaći i da pojavi bolesti može da prethodi alergijska preosetljivost na hromate.

Klinička slika

Bolest se karakteriše pojavom difuznog eritema i infiltrata koji zahvataju fotoeksponirana područja kao što su čelo, ušne školjke, lice, nos, nadlaktice i dorzalne strane šaka. Klinički, promene su veoma slilčne hroničnom kontaktnom dermatitisu. Regionalni limfni čvorovi mogu biti uvećani. Promene su najčešće praćene jakim svrabom. Bolest je hronična. Veoma retko prelazi u maligni limfom.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, dermatološkog pregleda, biopsije i patohistološkog nalaza. U histološkom preparatu se vide trakasti subepidermalni infiltrati građeni od atipičnih T limfocita, a u epidermisu se nalaze limfoidne ćelije.

Lečenje

Bitno je izbegavanje sunca i primena fotoprotektivnih krema. Promene može ublažiti primena kortikosteroidnih krema, a kod rezistentnih oblika je indikovana i primena srednje viskokih doza prednizolona.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde