Maligni fibrozni histiocitom

Maligni fibrozni histiocitom je pleomorfni sarkom koji se najčešće javlja kod osoba mlađeg i srednjeg životnog doba.

Klinička slika

Maligni fibrozni histiocitom se klinički manifestuje u obliku solidnog tumorskog nodusa (čvora) različite veličine, lokalizovanog bilo gde na trupu ili na ekstremitetima. Razlikuju se površinski i duboki maligni fibrozni histiocitom. Površinski tumor prodire do subkutisa, a duboki probija fasciju i širi se između mišićnih snopova. Kod dubokog loše ograničenog malignog fibroznog histiocitoma su česte metastaze u regionalne limfne čvorove, kao i hematogene metastaze u pluća.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, dermatološkog pregleda, biopsije i patohistološkog nalaza. Histološki sa zapaža bogato celularno tumorsko tkivo građeno od ćelija sa vretenastim jedrima i malo citoplazme, vakuolizirinih, hiperhromatskih i multinuklearnih ćelija. Mitoze su česte.

Lečenje

Terapija se sastoji u hirurškom odstranjenju tumora do u zdravo tkivo. Kod oko polovine bolesnika dolazi do recidiva.
Zakažite pregled u Beogradu:

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. SUZANA SREJIC 26.09.2011

    Ja sam imala taj maligni histiocitom na desnoj strani butine, hiruskim putem je ostranjeno pre 10 godina, a sad se pojavlja na levoj nozi, levoj ruci ali sad novi doktor dermatolog ne preporucuje nista oko novih jer kaze nediraj dok ti puno ne zasmeta a posle cemo videti. To me strasno plasi.


  2. Allomanny 09.04.2011

    Zašto ne: )


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde