Brennerov tumor

Uzrok nastanka
Etiologija je još uvek nepoznata, rizični faktori su nizak paritet, odnosno sterilitet i porodična opterećenost.
 
 
 
 
Klinička slika
Dobroćudni Brennerov tumor javlja se uglavnom jednostrano, a u svega 6-7% slučajeva na oba jajnika. Kod jednostranog javljanja češći je na levom jajniku. Dobro je ograničen od ostalog tkiva, a površina mu je obično režnjevita, sive, žute ili bele boje. Dobroćudni tip ovog tumora čini 1-2% svih primarnih tumora jajnika. Javlja se uglavnom od četvrte do osme decenije života, najčešće oko 50. godine.
Atipični Brennerov tumor obično je jednostran i sastoji se od brojnih cističnih šupljina. Najčešće se javlja u 60. godini života.
Zloćudni Brennerov tumor retko je obostran. Sadrži cistične prostore s polipoznim čvorovima. Vrlo često su prisutna unutar tumora krvarenja i nekroza odumrlih ćelija. U 50% slučajeva nalaze se unutar tumora kalcifikacije. Javlja se kok 55. godine.
Maligni Brennerovi tumori su veoma retki, kao i oni sa malignim potencijalom.
Simptomi Brennerovog tumora mogu biti uzrokovani pritiskom tumorske mase na okolne strukture u trbušnoj šupljini. Jedino maligni Brennerov tumor uzrokuje značajne simptome kao što su bolovi u trbuhu, oticanje i krvarenje iz materice u 20% bolesnica.
 
 
 
 
Dijagnoza
Postavlja se kliničkim pregledom, citološki, endoskopski i ultrazvučnim pregledom.
 
 
 
 
Lečenje
Dobroćudni Brennerov tumor leči se delimičnim ili potpunim odstranjenjem jajnika.
Atipično proliferirajući Brennerov tumor, koji ima mali maligni potencijal, kod starijih bolesnica leči se odstranjenjem materice i oba jajnika, a kod mlađih odstranjenjem dela ili celog jajnika.
Maligni Brennerov tumor leči se odstranjenjem materice i oba jajnika, zatim hemoterapijom posle operativnog zahvata.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Vladimir 26.06.2008

    Moja supruga(35) je diagnozirana sa tumorom jajnika.Ona je pocela da se zali sa bolom u donjem levom dela torz.Posle tri meseca od kad smo otisli prvi put kod doktora,tumir je diagnoziran(7,6cm).Operacija je zakazana za sledeci mesec.Uci ce kroz pupak napraviti biopsiju okolnog tkiva i nastaviti kad dibiju rezultate(30min).Nemoguce ga otkriti dok nezabili ,a onda treba reagovati brzo.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde