Sarkom materice

Uzrok nastanka

Kao i kod drugih maligniteta tačan uzrok je nepoznat. Rizičnim faktorima se smatraju gojaznost, hipertenzija, dijabetes.
 
 
 
 

Klasifikacija sarkoma uterusa

-Leiomyosarkom
-Mešoviti mezodermalni sarkom
-Sarkom poreklom iz endometralne strome
-Ostali sarkomi: maligni tumori krvnih sudova materice, limfo- i retikulosarkomi, kao i neklasifikovani sarkomi.
 
 
 
 

Klinička slika

Sasvim suprotno od karcinoma endometrijuma, sarkom uterusa se odlikuje gotovo asimptomatskom ranom fazom. Najčešće se slučajno otkriva. U kliničke simptome ubrajaju se brzi rast materice i vrlo retke anomalije krvarenja (abnormalno krvarenje), bol, anemija, kao i bolovi u donjem delu trbuha.
Recidivi sarkoma su relativno česti (50%) i najveći broj recidiva javlja se van male karlice (intra-, odnosno ekstraabdominalno), često uz plućne metastaze hematogenim putem.
Prognoza je u slučaju sarkoma loša, a izlečenje (5-godišnje preživljavanje) je između 20 - 30%. Od velikog prognostičkog značaja je stadijum bolesti, stepen diferentovanosti tumora, kao i broj mitoza. Dobre terapijske prognoze imaju tumori u ranom stadijumu (stadijum I) gde je izlečenje između 85 - 90%.
 
 
 
 

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, pregleda i histološkog nalaza. Pomoć u dijagnostici mogu pružiti ultrazvučni pregled i CT male karlice, a frakcionirana eksplorativna kiretaža je pozitivna tek u 50% slučajeva sarkoma maternice.
 
 
 
 

Lečenje

Operativni zahvat: Analogno lečenju raka endometrijuma, ukoliko to zdravstveno i opšte stanje pacijentice dozvoljava, preporučuje se operativni zahvat. Operativni zahvat se sastoji u odstranjenju materice, jajnika i jajovoda (koji su oko 10% slučajevi zahvaćeni malignim procesom), kao i limfnih čvorova.
Adjuvantna kemoterapija: Primenjuje se samostalno ili u kombinaciji s hormonskom terapijom. Primenjuju se najčešće holoxan i farmorubicin.
Zračna terapija: U slučaju inoperabilnih pacijentica sprovodi se primarna radijaciona terapija palijativnog karaktera.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. OLGA 08.01.2010

    Samo redovna ginekoloska kontrola, svakih 6 meseci, vas moze spasiti od sarkoma materice. Mislim da njega tesko sta moze ubiti, otporan je na sve otrove jer je on najveci otrov. Sve zavisi od broja mitoza odnosno metastaza koje se obicno javi na plucima. Ukoliko pocne nesto da vas zulja u stomaku i otezava pokrete idite odmah kod ginekologa, mozda cete imati prvi stadijum leiomyosarcoma, sa kojim mozete ziveti. Inace, procenat smrtnosti je 99. Pa srecno nam bilo.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde