Sarkomi mekih tkiva

Uzrok nastanka

Na razvitak sarkoma utiču genetski faktori npr. promene p53 tumor supresorskog gena i faktori okoline – pojava ovih tumora na prethodno ozračenim regijama i veza s EBV infekcijom (leiomyosarkom) kod bolesnika s AIDS-om.
 
 
 
 

Klinička slika

Iako se ovi tumori mogu javiti na svim delovima tela, najčešći su na trupu i ekstremitetima, a počinju kao bezbolna izraslina. Poteškoće se javljaju zbog širenja na okolne anatomske strukture. Sistemski simptomi su jako retki. Opisuju se hipoglikemije
i hipofosfatemični rahitis u bolesnika s hemangiopericitomom, a hiperglikemija uz fibrosarkom pluća. Za kliničko ponašanje ovih tumora važni parametri su celularnost, ćelijski pleomorfizam, mitotska aktivnost, nivoi nekroza i invazivnost rasta. Najbolju prognozu u dece ima fibrosarkom koji se javi pre 4. godine života, lokalno je agresivan ali nema sklonost metastaziranju.
 
 
 
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, biopsije i patohistološkog nalaza.
 
 
 

 

Lečenje

Terapiju ovih tumora zbog njihove retkosti planira tim stručnjaka individualno. Najvažnija je široka hirurška resekcija do u zdravo tkivo, zatim zračenje čime se postiže kontrola u 80% bolesnika. U bolesnika s infantilnim tipom fibrosarkoma poželjna je preoperativna hemoterapija (vinkristin, daktinomicin, ciklofosfamid ili ifosfamid). Ishod u bolesnika s metastazirajućim sarkomima mekih tkiva je loš i uz sve vidove lečenja 4-godišnje preživljavanje manje je od 30%.
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Dragan 31.05.2011

    2009. godine mi je na klinici u Banja Luci radjena biopsija i na desnoj nozi mi je pronadjen tumor shndrosarkom gr. 2. Pošto nikakve posljedice ne osjecam, pomalo me ponekad boli desna noga u koljenu jer je na toj nozi i pronadjenen, pitao bih nekog dali je moguce da nakon 2 godine od uzimanja uzorka, i nisam uzimao nikakve tablete, kao ni bilo kakvu hemo terapiju nisam imao, bude nekih posljedica nakon izvjesnog vremena.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde