Benigni tumori vagine

Od benignih tumora vagine, najčešće su ciste (cystis vaginae). Nešto su češće inkluzione ciste, zatim endometrioza vagine i najređa je adenoza vagine kod koje žlezdani epitel verovatno vodi poreklo od zaostalih delova mezonefrosa ili od ektopičnih endocerviklanih žlezda. Od solidnih tumora vagine mogu da se vide papilomi, od mezenhimnih tumora najčešći je leomiom, a ređe se nalaze fibrom, hemangiom, neurofibrom i benigni teratomi.

Uzrok nastanka

Tačan uzrok nastanka nije poznat. Ciste nastaju od ostataka Gartnerovih kanala (Gartnerovi kanali su degenerisani ostaci Wolfovih kanala koji kod žena postoje samo u embrionalnom dobu i tada nestaju).

Klinička slika

Ciste se najčešće nalaze na anterolateralnom zidu vagine. Najčešće ih je čitav niz, jedna do druge, ali mogu biti i solitarne. Najčešće su ciste i drugi benigni tumori asimtpomatski i ne izazivaju nikakve smetnje. U slučaju da su veliki onda stvaraju smetnje i osećaj prisustva stranog tela.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, ginekološkog pregleda, kolposkopije, citoloških i histoloških nalaza.

Lečenje

Ukoliko tumor pravi smetnje, odstranjuje se hirurškim putem.

Zakažite pregled:
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Ivona Bogdan 08.05.2020

    Pre mesec dana dobila sam rezultat sa biopsije "Adenoza vagine". Molim Vas ako možete da mi objasnite da li je to opasno i koji je metod lečenja? Hvala Vam puno.


  2. Tina 12.05.2014

    Spomenuli ste endometriozu kao benigni tumor. A da li su miomi materice benigni tumori ili to zavisi od mioma?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde