Benigni tumori cerviksa

Najčešći benigni tumori cerviksa materice su cervikalni polipi (polypus cervicis) a nešto ređi su miomi i leomiomi.

Klinička slika

Polip cerviksa može biti okruglastog oblika ili izdužen (kad prominira u vaginu), sa glatkom ili režnjastom površinom, bledo ili tamno crvene boje, veličine zrna pšenice, pa čak i oraha i nalazi se u spoljašnjem ušću cerviksa. Često dolazi do sekundarne infekcije površine polipa koja je u zapaljenju i ulcerisana. Pacijentkinje se obično žale na sukrvičavo prljanje i krvav fluor koji nastaje zbog lediranja površine polipa (trenje, koitus, vaginalni pregled). Postoji obilna sluzava sekrecija koja potiče iz cerviksa (cervikalni fluor) usled ascedentne infekcije i cervikalnog endometritisa.

Nešto ređi benigni tumori su miomi koji nastaju iz glatkog mišićnog tkiva grlića. Miom je obično lokalizovan na prednjoj usni grlića i ređe može da dostigne veličinu pesnice, kada vrši kompresiju na mokraćnu bešiku i uretru i pričinjava smetnje pri mokrenju.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, ginekološkog pregleda. Koristan je ultrazvučni pregled, histerosalpingografija (metoda kod koje se kontrast ubrizgava u matericu i jajovode i dobije se slika unutrašnjosti tih organa) i histeroskopija (posmatranje unutrašnjosti materice optičkim instrumentom). Da bi se potvrdilo da se radi o cervikalnom polipu, potrebno je polip odstraniti (polipektomija) uvrtanjem zupčastim kleštima, potom je obavezna frakcionirana eksplorativna koretaža. Dobijeni materijal se šalje na histopatološki pregled.

Lečenje

Veliki benigni tumori koji uzrokuju simptome i razvijaju komplikacije preporučljivo je hirurški lečiti.

Zakažite pregled kod ginekologa:

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Radmila Bozic 02.04.2012

    Ja sam imala cervikalni polip koji mi je odstranjen u avgustu mesecu prosle godine i ciji histopatoloski nalaz je pokazao da na srecu nema malignih promena. Sto se tice mioma imam dva od kojih se jedan skroz osusio, a drugi je velicine 33mm i koji ne pravi nikakve probleme samo sto redovno mora da se prati ultrazvukom i doktorka mi je rekla da nije potrebna hirurska intervencija samo da se putem ultrazvuka jednom godisnje taj miom prati i da se vidi da li raste ili se smanjuje. Posto ja imam 45 godina i izgleda da je kod mene poceo klimaks ne verujem da ce doci do nekih vecihproblema. Dobro se osecam i nemam nikakvih problema. Znaci samo redovna ginekoloska kontrola i bice sve u redu.


  2. Allomanny 18.04.2011

    Da, verovatno tako da je


  3. Allomanny 15.04.2011

    Dobar start


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde