Benigni tumori nosa

Tumori nosa mogu nastati iz epitelnog i vezivnog tkiva. Iz epitelnog tkiva se razvijaju papilomi i adenomi, iz vezivnog tkiva razvijaju se angiomi i fibromi.
  • Papilomi se nalaze na koži vestibuluma nosa, ređe na sluznici nosa u vidu solitarnih izraštaja, neravne površine (bez ulceracija), pokretni, na dodir bezbolni. U vestibulumu nosa mogu izazvati osećaj prisustva stranog tela, a tek nešto veći dovode do simptoma zapušenosti nosa.
  • Rinoskopski lako se postavlja dijagnoza, a terapija je hirurška.
  • Adenomi su jasno ograničeni od okoline. Ako svojom veličinom sužavaju nosne  hodnike dovode do otežanog disanja. Jedino je histološka dijagnoza kompetentna da odluči o prirodi tumora. Terapija je hirurška.
  • Angiomi se najčešće razvijaju na prednjoj trećini septuma u vidu solitarnog izraštaja, crvene su boje, meke kontistencije, krvare spontano i na dodir. Otuda imaju naziv krvaveći polipi. Lečenje se sastoji u hirurškom odstranjenju uz obavezni histološki pregled jer u diferencijalnoj dijagnozi može biti maligni tumor septuma.
  • Fibromi (kao i benigni tumori iz nervnog tkiva – iz embrionih ostataka – meningeomi) retki su benigni tumori, sa kliničkim tokom kao svi jasno ograničeni tumori. Svi podležu hirurškom odstranjenju.

nos
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde