Benigni tumori srednjeg uva

Benigni tumori srednjeg uva su retki, pre svega, to mogu biti dermoidne ciste, hemangiomi, fibromi, osteomi, hondromi i glomus tumori.

Klinička slika

Simptomatologija je zavisna od lokalizacije i veličine tumora. Jedan od prvih simptoma je nagluvost i osećaj punoće u uvu, može da se javi i zujanje u uvu.

Glomus tumori se najčešće sreću. Osobina ovih tumora je da polagano rastu godinama, obično se javljaju posle 40. godine života i češći su u žena. Redovno se javljaju na jednoj strani. Ako se tumor razvija u bubnoj duplji dolazi do nagluvosti, zujanja u ušima, koje je sinhrono sa pulsom. Ponekad je prisutna vrtoglavica. U početku bolesti nagluvost je sprovodnog tipa. Kasnije, kada se tumor proširi prema unutrašnjem uvu javlja se nagluvost percepcijskog tipa. Otoskopski se kroz bubnu opnu vidi crvenkasta tvorevina, koja može bubnu opnu da izboči prema spolja. U početku bolesti tumor se retko prepoznaje. Kasnije tumor potiskuje bubnu opnu i prorasta u spoljašnji ušni kanal. Posle nekoliko nedelja pojavljuje se gnojno hemoragijsko zapaljenje srednjeg uva sa jačim krvavljenjem iz uva. Kasnije dolazi do destrukcije u bubnoj duplji, paralize facijalisa i teške percepcijske nagluvosti. Tumor može da se proširi prema foramenu jugulare i da izazove paralizu IX, X i XI moždanog nerva.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, kliničkog pregleda, otoskopskog nalaza, rendgenografije, angiografije ili flebografije.

Lečenje

Lečenje fibroma, endotelioma i osteoma je hirurško. Kod glomus tumora lečenje je takođe hirurško, a zračna dolazi u obzir samo kao palijativna, jer su ovi tumori neznatno osetljivi na zračnu terapiju.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde