Benigni tumori paranazalnih šupljina

Tumori paranazalnih šupljina mogu nastati iz epitelnog i vezivnog tkiva. Od svih benignih tumora najčešće se javlja osteom i to pre svega u frontalnom sinusu, dok su lokalizacije u etmoidnom i maksilarnom retke, a u sfenoidnom sinusu se nikada ne javlja.

Klinička slika

Tumor ima spori rast i godinama bolesnici mogu biti bez simptoma, a da se tumor slučajno radiografski otkrije. Njegov rast je intrakavitaran (dugo bez simptoma, izuzetno sa glavoboljama) ili razara kostne zidove frontalnog sinusa i tako ugrožava orbitu (češće) i endokranijum (ređe). U zavisnosti od smera prodora u orbitu bulbus će biti potisnut prema napred ili prema napred i upolje. Ukoliko razara prednji zid  frontalnog sinusa pojaviće se izbočenje na čelu čvrste konzistencije. U ovoj fazi razvoja tumora, po pravilu, prisutne su glavobolje. Glavobolje su posledice pritiska na završetke trigeminusa ili povećanja intrakranijalnog pritiska (kada tumor razori zadnji zid frontalnog sinusa).

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, kliničkog pregleda, rendgenografije paranazalnih sinusa.

Lečenje

Terapija osteoma je hirurška. Primenjuje se jedna od osteoplastičnih operacija na frontalnim sinusima, kojom prilikom se tumor odstranjuje. Ako je lokalizacija tumora u etmoidu, neophodan je spoljnji pristup, a za tumore u maksilarnom sinusu primenjuje se operacija po Caldwell-Lucu-u.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde