Benigni tumori jednjaka

Benigni tumori su vrlo retki i čine 10% svih tumora jednjaka. Benigni tumori mogu biti lokalizovani na mestima prirodnih suženja u predelu hipofarinksa, kardije i u visini bifurkacije traheje.

Prema histološkoj građi, dele se na epitelne, koji rastu egzofitno u lumen jednjaka i neepitelne (mezenhimske), koji se šire više prema spoljašnjem zidu jednjaka, a kasnije i u lumen jednjaka.

Epitelini tumori su papilomi i adenomi. Neepitelni su miomi, fibromi, lipomi, neurinomi, miksomi, lejomiomi i cistični tumori.

Klinička slika

Benigni tumori mogu biti razne veličine – od zrna prosa pa do veličine kokošijeg jajeta. U fazi bržeg rasta počinju da izazivaju tegobe u vidu osećaja stranog tela u jednjaku, pojavu mučnine, regurgitacije i povraćanja. Osećaj otežanog gutanja lokalizovan je u zavisnosti od mesta nastajanja tumora (visoka, srednja i niska disfagija). Bol se pojavljuje kada dođe do razrastanja tumora i pojave pritiska na nerve. Karakter bola je u vidu pritiska, a ređe, i jačeg bola kada se može i propagirati. Zbog pritiska na respiratorne puteve dolazi do kašlja, najčešće suvog, dispneje (otežano disanje), gušenja ili promena glasa (promuklost) ako vrši pritisak na n.recurens.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, rendgenografije, endoskopije, biopsije i histološkog nalaza.

Lečenje

Lečenje je hirurško. Kontrola je neophodna zbog mogućnosti pojave recidiva ili zbog pojave novih tumora u blizini ranijeg.
 
Ukoliko ste primetili neki od simptoma, zakažite pregled kod gastroenterologa ili hirurga: 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Besim 25.07.2012

    Nakon operacije da li je moguće živjeti i bez jednjaka ako kirurzi moraju odstraniti tumor sa jednjakom? Odgovorite molim odmah sutra. Šogor mi ide na operaciju pa me zanima šta če biti sa njim.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde