Juvenilni fibrom nazofarinksa

Juvenilni fibrom nazofarinksa je benigni tumor sa ekspanzivnim rastom i sklonošću ka krvavljenju, koji se razvija isključivo u muškaraca u pubertetu odnosno u dečaka između 10 i 20 godina. Posle puberteta ovi tumori pokazuju tendenciju ka involuciji.

Uzrok nastanka

Pretpostavlja se da je uzrok hormonska disfunkcija.

Klinička slika

Polazište ovog tumora najčešće je krov epifarinksa i gornja ivica septuma koji pregrađuje hoane. Makroskopski ovaj tumor je sivo ružičaste boje, glatke površine, čvrste konzistencije. Na dodir obilno krvari. Širi se prema napred u nosne šupljine i naniže prema mezofarinksu. U zapuštenim slučajevima, koji su danas retkost, može da prodre u etmoid, maksilarni sinus, sfenoidne sinuse i endokranijum. Ako prodre u endokranijum tumor je inoperabilan jer bi se njegova trakcija prenela na moždano stablo, što može izazvati trenutnu smrt. Kod prodora  u etmoid i maksilarne sinuse izaziva velike deformitete lica.

Osnovni znaci su jednostrana ili obostrana zapušenost nosa i česte epistakse (krvavljenje iz nosa) u dečaka između 10 i 18 godina. Tome se pridružuje glavobolja u potiljačnom predelu, pojačana sekrecija iz nosa koja se teško evakuiše i rinolalija (govor kroz nos) različitog stepena. Usled čestih krvavljenja iz nosa bolesnik je bled, adinamičan, može se konstatovati sekundarna anemija. Ovi dečaci obično gracilne građe sa slabo izraženim sekundarnim seksualnim karakteristikama.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda (zadnja rinoskopija), laboratorijskih analiza, rendgenografije, CT-a (kompjuterizovana tomografija), biopsije i histološkog nalaza.

Lečenje

Lečenje je isključivo hirurško, ako tumor nije prodro u endokranijum. Da bi se smanjilo krvavljenje za vreme operacije radi se selektivna embolizacija krvnih sudova, koji hrane tumor, u slučaju da je tumor inoperabilan leči se konzervativnom hormonskom terapijom i zračenjem.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde