Hemangiom usana i lica

Hemangiom je benigni tumor krvnih sudova. Najčešće su urođeni ili se razvijaju neposredno posle rođenja. Najintezivnije rastu u toku prve dve godine života.

Klinička slika

Klinički razlikujemo kapilarne, venske ili karvenozne hemangiome. Kavernozni hemangiomi su najčešći. Mogu biti različite veličine, sunđeraste su građe, tamno plave boje. Na pritisak se prazne. Javljaju se u predelu parotidne lože, obraza, usana i jezika, a mogu zahvatiti i čitavu polovinu lica. Hemangiomi sluznice usta i jezika mogu za vreme jela da se povrede, što je praćeno krvavljenjem a isto tako može doći i do njihovog zapaljenja.

Hemangioma capillare se manifestuje kao naevus flameus, naevus teleangiectaticus i angioma senile. Naevus flameus se viđa još na rođenju u vidu plavkastocrvenih mrlja lokalizovanih najčešće u predelu lica sa osobinom da spontano regredira. Naevus teleangiectasius je varijanta prethodnog sa osobinom da se povećava proporcionalno rastu kože i ne regredira spontano. Angioma senile su sićušni, multipli, intenzivno eritemni (crveni) tumori veličine zrna sočiva, koji se javljaju kod starijih osoba u predelu trupa ili ekstremiteta.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i pregleda.

Lečenje

Lečenje se sprovodi primenom elektrokauterizacije i krioterapije.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde