Kantarion


Latinski naziv: hypericum perforatum

Drugi nazivi: bogorodičina trava, gospin cvet, gorac, strašno zelje, kantarijon, gospino zelje, sentjanzovka, sentjanzevka, ivanje zelje, pljuskavica, šenjanževka, žutenica, gorač, ovnika, krvavac, gorčac, žuta metlica, žuti kantarion, žućenica, zasekliva treva, zaseknica, zvekac, zvončac, marina ručica, ženske kantarija , smaknež, smicaljka, tantur, trava od izdati, trava od posjeka, trava od poseke.

Kakva je to lekovita biljka?

Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka iz istoimene porodice (Hypericaceae), visine do 70 cm. Za tlo se drži solidno razvijenim korenom, iz kojeg izrasta stablo, koje se pri vrhu razgranava. Stabljike imaju dve ivice, tvrde su sa crven­kastim primesama i ne koriste se u lekovite svrhe. Listovi kantariona su ovalni, jajoliki, ali nisu nazubljeni, već su ravnih ivi­ca. Nemaju peteljku, na pripoju za grančice se sužavaju. Dugi su 2-3 cm, a kada se podignu prema svetlosti izgledaju pegavi. Pege na listu potiču, od malih depoa eteričnog ulja i smola i od crnkastih tačkica, koje su uljane žlezde. Cvetovi su smešteni na vrhu stabljike, a žute su boje. Žuti cvetovi od 5 latica sa donje strane imaju crne tačke. Cveta od maja do septembra. Za lek se, u vreme cvetanja, skupljaju samo cvetovi i listovi.

Kantarion raste po suvim brežuljcima, na sunčanim livadama, pustom i neobrađenom zemljištu i rubovima šuma.

U kantarionu ima eteričnih ulja u količini od oko 0,2%. Ima znatnih količina tanina (oko 10%), flavonoida (rutina, kvercetina), smola i hipericina - kantarionove crvene boje, koja je njego­va karakteristika.

Lečenje kantarionom

Kantarione se na prvom mestu koristi kao nega i zaštita kože u kozmetici i medicini (masaže, suva koža, ragade, ljuskava  koža, zaštita od zračenja i sunčanja, prištevi, akne, čirevi, opekotine). Zatim je korisna upotreba kod rana koje krvare, povreda mišića, hematoma, otoka kod udaraca, uganuća i iščašenja, mnogobrojnih reumatskih oboljenja (zapaljenjski reumatizam, degenerativni reumatizam - artroze , kukova, kolena, ramena, metabolički reumatizam, giht, bolnih sindroma ramena i krsta-lumbago).

Koristi se za lečenje sluzavosti pluća, grčeva u trbuhu i želucu, zgrušavanja krvi, bolesti bubrega, jetre, slezine i mokraćne bešike. Naročito se preporučuje kod nekontrolisanog mokrenja. Pomešana s drugim lekovitim biljkama odlično je sredstvo za lečenje zastarelog kašlja i astme. Kantarion se odavno koristi i upotrebljava kod hemoroida, za zarastanje rana i kao antiseptik, protiv bolova jetre, želuca, proliva itd.

Etarsko ulje od kantariona deluje protiv crevnih parazita. Kantarion je dobar i za lečenje umerene i blage depresije.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Milos 09.10.2012

    Neka me neko posavetuje kako se kantarionovo ulje premenjuje kod bolesti giht-a. Hvala.


  2. Vladan 17.02.2010

    Ulje kantariona je majka za sve opekotine, crvenila, ranice. Svake godine imam probleme, jer mi je prirado posla takva da prljavstina padne na znoj i iritacijom odece stvara mi se na kozi crvenila od koje imam bolove. Mazao sam kojekakvim industrijskim mastima koji su dugo lecili. Medjutim otkrio sam ulje kantariona koji je za samo nekoliko sati otklonio crvenila. Ulje kantariona je moj najdrazi lek u kuci. Svima ga preporucujem.


  3. Jasmina 14.11.2009

    Hvala vam sto ste pisali o ovoj zaista divnoj i izuzetno lekovitoj biljci. Moj otac je isprobao kantarionovo ulje jos pre vise od 25 godina. Na podlakticu je prosuo vruc vosak i rana pored svog medicinskog tretmana nije zarastala nekoliko meseci. Jedna baka iz komsiluka nam je preporucila kantarionovo ulje. Mazao je i pole 2 nedelje koza mu se regenerisala i samo je ostao mali oziljak. Od tada smo ga upotrebljavali za razne opekotine, posekotine, a jedan rodjak ga je pio i izlecio cir na zelucu. Mi u kuci nikad nismo bez kantarionovog ulja.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde