Tinea cruris

Tinea cruris je gljivična infekcija ingvinalnog predela, glutealne regije a ponekad i skrotuma kod muškaraca. Češće se javlja kod muškaraca nego kod žena.

Uzrok nastanka

Uzročnici su gljivice iz grupe Dermatofita. Najčešći uzročnici iz ove grupe su Trichophyton rubrum i Epidermophyton floccosum. Infekcija se najčešće širi sa stopala (tinea pedis) ili noktiju (tinea unguium) prilikom češanja ili preko inficiranih peškira.

Na širenje dermatofitija tj. nastajanje infekcije utiču: faktori sredine (toplota, vlažnost, gumena zatvorena obuća, zanimanje...), faktor uzročnika (količina vitalnih spora u patogenom materijalu, virulencija, dužina neposrednog kontakta sa zaraženim materijalom), faktor domaćina (imunološki i neimunološki: integritiet epiderma, brzina proliferacije bazalnih ćelija, zasićene masne kiseline na površini kože, životno doba, pol, genetski i rasni faktori, endokrini i metabolički faktori, udružene bakterijske infekcije).

Klinička slika

Promene su ograničene na predeo prepone i glutealne brazde, nekada i skrotuma. Promene su u vidu crvenih žarišta u obliku pravilnog kruga sa uzdignutim, infiltriranim i ljuskavim ivicama i središnjom regresijom. Perifernim širenjem promene postaju prstenaste sa jače inflamiranim eritematoznim rubom na kome se mogu uočavati vezikule, pustule, kruste i skvame. Subjektivno je prisutan svrab.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, dokaza uzročnika. Dijagnoza se potvrđuje laboratorijskim ispitivanjem mikroskopom ili kulturom

Lečenje

Na promene se posipa puder 2—3 puta dnevno na zahvaćeni predeo. Bolesna koža se premazuje antigljivičnim preparatima (klotrimazol, mikonazol, ketokonazol, ekokonazol, terbinafin ili ciklopiroks-olaminska krema) najmanje do dva puta dnevno. Preparat se premazuje i na zdravu okolnu kožu u promeru najmanje do 1 cm. Kod upornih infekcija treba uzimati lekove per os.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde