Striae distensae

Striae distensae (striae atrophicae) su linearne atrofije kože, koje se pojavljuju pretežno na mestima gde je koža izložena mehaničkom rastezanju.

Uzrok nastanka

Bitna uloga u nastanku strija pripada glukokortikoidima (pubertet, trudnoća, Cushing sindrom). Strije se mogu pojaviti i u nekim infektivnim oboljenjima (tuberkuloza pluća), kod abdominalnih tumora sa ascitom. Pojava je česta, a vidi se otprilike kod oko 60-70% devojčica i 40% dečaka u pubertetu, naročito često strije nastaju u trudnoći.

Klinička slika

Strije se manifestuju kao crvenoljubičaste, linearne, nekoliko milimetara široke, različito dugačke trake atrofične kože. Kasnije strije menjaju boju u žutoljubičastu. Promene su multiple, raspoređene paralelno jedna prema drugoj, a raspored im je simetričan. Strije koje se javljaju u vreme puberteta obično se nalaze oko kukova, na nadlakticama,  u lumbosakralnoj regiji i iznad kolena. U trudnoći strije su lokalizovane na trbuhu, bedrima i grudima. Kod endokrinih poremećaja praćenih gojaznošću, strije se nalaze na trbuhu, na glutealnim područjima i na natkolenicama.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike.

Lečenje

Uspešne terapije nema. U cilju prevencije mogu se koristiti neke protektivne kreme.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde