Pseudopelade Brocq

Pseudopelade Brocq (alopecia cicatricans, alopecia atrophicans) je progresivna cikatricijalna alopecija (nedostatak dlake na mestima ožiljaka), češća kod žena nego kod muškaraca, a obično nastaje između 40. i 50. godine života.

Uzrok nastanka

Etiopatogeneza bolesti je nepoznata. Preovladava mišljenje da je reč o odgovoru folikula na različite poznate i nepoznate traume, pa je prema tome bolest polietiološka.

Klinička slika

Nastanku žarišta može da prethodi blaga iritacija, ali obično se žarište bez kose otkrije slučajno. Prva, slučajno otkrivena žarišta, obično su lokalizovana na temenu, ali se mogu zapaziti i na ostalim delovima kapilicijuma (kosmati deo glave). Multipla, atrofična, okrugla žarišta, prečnika oko 1 cm, konfluiraju u veća policiklična žarišta, međusobno odvojena zdravom kosom. U početku se na mestu promena vidi blagi eritem (crvenilo) i ljuštenje, ali ona mogu odmah biti atrofična, bleda bez folikula, pa podsećaju na otiske stopala u snegu.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, dermatološkog pregleda, histološkog nalaza, a po potrebi i imunoflorescentnog nalaza.

Lečenje

Terapija je uglavnom neuspešna. Eventualno se može pokušati sa autotransplantacijom kose sa nezahvaćenih područja.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Danijela 30.06.2009

    Imala bih vise jedno pitanje nego komentar. Vec par godina imam slicno na glavi, kao neka suva koza koja je okolo crvena jako me svrbi, i uglavnom se nalazi na diljnem delu glave. Moje pitanje je sta vi mislite dali je moguce da je to pseudopeland brocq, i da li je moguce da sam prenela svojoj cerki to, ali kod nje se pojavljuje u mokraci kao psheudomonas. Bila bih vam zahvalna kada bi mi sto pre odgovorili.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde