Pityriasis lichenoides chronica

Pityriasis lichenoides chronica (parapsoriasis guttata) je papuloskvamozna dermatoza nepoznate etiologije. Bolest nije retka, javlja se uglavnom u mladih odraslih muškaraca.

Klinička slika

Klinički, na trupu i ekstremitetima, se vide ređe ili gušće diseminovane crvenkastosmeđe, simetrično raspoređene papule do veličine zrna sočiva. Promene su prekrivene nežnom skvamom koja se lako odstranjuje (fenomen oblande). Opštih i subjektivnih simptoma nema. Rutinski biohemijski nalazi kao i hematološke analize su uredni. Bolest obično regredira posle 3 - 4 nedelje, ali su mogući i recidivi, mesecima i godinama. Izuzetno retko je moguć prelaz u limfom.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, dermatološkog pregleda i histološkog nalaza.

Lečenje

Lečenje se sprovodi antibioticima širokog spektra u kombinaciji sa kortikosteroidima ili PUVA (fotohemioterapija, psolaren - UVA) tretmanom. Lokalno se aplikuju kortikosteroidne masti, a savetuje se ispitivanje (i sanacija) fokusa.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Radmila Gecic 26.07.2022

  Da li je neko uspeo da izleči bolest piteriasis lichenoides hronichus.Tri godine se mučim sa ovom bolešću niko ne zna da mi pomogne.


 2. Miki 09.11.2016

  Da li je izleciva ova bolest


 3. derma 19.01.2012

  Slika prikazuje pityriasis rosea


 4. andy kovac 28.05.2009

  Doktori su mi rekli da imam ovu vrstu kožnog oboljenja pa me interesuje ako mi možete odgovoriti da li je moguće izliječiti ovu bolest i ako jeste u kojem vremenskom periodu koiko je potrebno vremena i takođe sam htio da vas pohvalim na urađenoj stranici.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde