Papillomatosis cutis carcinoides

Papillomatosis cutis carcinoides je hronična dermatoza koja se karakteriše papilomatoznim vegetacijama i patohistološkom slikom pseudoepiteliomatozne hiperplazije. Bolest je veoma retka.

Uzrok nastanka

Etiopatogeneza kutane karcionidne papilomatoze nije razjašnjenja. Neki autori svrstavaju ovu bolest u grupu hroničnih piodermija, dok neki smatraju da se radi o veisoko diferentovanom karcinomu.

Klinička slika

Papillomatosis cutis carcinoides se manifestuje kao različito veliko, oštro ograničeno papilopmatozno žarište. Boja je ružičasta do tamnosmeđa ili boja mesa. Na površini postoje brojni manji ili veći čvorići, međusobno odvojeni dubokim brazdama iz kojih se secernira serozni ili gnojni iscedak. Promene prati neprijatan miris. Predilekciona mesta su potkolenice (jednostrano ili obostrano), naročito u području proširenih vena. Moguća komplikacija je nastanak erizipela.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke sliike, dermatološkog pregleda, biopsije i patohistološkog nalaza. Histološki se vidi akantoza, sa svim karakteristikama pseudoepiteliomatozne proliferacije, koja obično liči na spinaliom. Ograničenost prema dermisu je oštra.

Lečenje

Metoda izbora je hirurška ekscizija sa prekrivanjem defekta. Prognoza je dobra, ukoliko se ne razvije spinocelularni karcinom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde