Palmoplantarna pustuloza

Palmoplantarna pustuloza (pustular bacterid, bacterid Andrews) je česta pustulozna afekcija dlanova i tabana. Javlja se najčešće između 30. i 60. godine života.

Uzrok nastanka

Smatra se da nastaje kao hematogeno uslovljena toksičnoalergijska rekacija iz nekog postojećeg žarišta u organizmu, tj. iz fokalne infekcije.

Klinička slika

Promene se javljaju iznenada, u vidu pustula (mehirići ispunjeni gnojnim sadržajem), lokalizovanih na dlanovima i tabanima i na prstima ruku i nogu. Pustule se javljaju u većem broju, mogu da konfluiraju i tako nastaju veća žarišta. Pustule su smeštene na nepromenjenoj koži, a ubrzo se uz njih javlja uska crvenkasta ivica. Pustule se postepeno suše, a na mestu prethodnih žarišta ostaju skvamozna žarišta, tj. nema znakova kompletne restitucije. Raspored promena je simetričan. Veoma retko su promenama zahvaćeni i nokti koji postaju zadebljali, žućkasti i krti. Bolesnici se žale na svrab i osećaj žarenja.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, dermatološkog pregleda, histološkog nalaza.

Lečenje

Terapijski rezultati su skromni i kratkotrajni. Lokalno se primenjuju kortikosteroidi. Kod manjih žarišta se primenjuje intralezionalna primena triamcinolon acetonida. Kod nekih bolesnika se poboljšanja mogu postići primenom fotohemoterapije uz fotosenzibilizator. U naročito rezistentnim oblicima se primenjuje diaminodifenilsulfon, eventualno u kombinaciji sa tetraciklinom ili eritromicinom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. marijana 26.12.2011

    Moze li da se izleci?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde