Livedo racemosa

Livedo racemosa (vasculitis racemosa) je inflamatorna (zapaljenska) angiopatija koja se karakteriše pojavom lividnih mrlja bizarnog oblika.

Uzrok nastanka

Promene se javljaju idiopatski (nepoznat razlog) ili kao deo simptomatologije nekih sistemskih bolesti (syndroma Raynaud, vaskulitis, kolagenoze, periarteritis nodoza, infekcije, arterioskleroza, bolesti sa vaskularnom okluzijom).

Klinička slika

Radi se o dilataciji i opstrukciji malih venula kože zbog inflamatornih promena. Promene se manifestuju kao mrežaste i prugaste plavkastocrvenkaste pege, različitog oblika. Mogu biti lokalizovane na bilo kom delu tela, ali se najčešće nalaze na butinama, glutealnim regijama, nadlakticma i leđima.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, dermatološkog pregleda, a nekada i histološki nalaz može biti od koristi. Histološki nalaz ukazuje na obliterativne promene i inflamaciju zidova malih vena.

Lečenje

Lečenje idiopatskog oblika nije efikasno, ali se pokušava sa aplikacijom nesteroidnih antireumatika, kortikosteroida, antibiotika i dr. Kod simptomatskih oblika potrebno je lečiti osnovnu bolest.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde