Corrosiones (korozije)

Corrosiones (korozije) su oštećenja koja na koži izazivaju kiseline i baze, a najčešće su posledica nezgoda pri radu, obično u industriji i laboratorijama.

Uzrok nastanka

Korozije mogu nastati akutnim delovanjem štetnog agensa (nezgode) ili se razvijaju lagano, nakon duže ekspozicije štetnom agensu (profesionalna bolest). Intenzitet oštećenja zavisi od koncentracije i trajanja delovanja nokse (baze ili kiselinea), ali i od stanja zaštitne barijere.

Klinička slika

Kiseline zbog precipitacije proteina razvijaju koagulacionu nekrozu. Granice korozija su obično veoma oštre, jer se na mestu delovanja veže sva kiselina, čime se sprečava prodor nokse u okolinu, a veličina nekrotičnog areala je vidljiva posle nekoliko dana. Boja korozije zavisi od osobina same kiseline. Organske kiseline deluju manje agresivno od anorganskih. Sve kiseline osim kože mogu oštetiti konjunktive, a udisanjem njihovih para i sluznicu respiratornog trakta.
Baze uzrokuju dezintergraciju proteina u koži i nastanak alkalnih albuminata, što se manifestuje kao kolikvaciona nekroza koja je u početku bela, postaje želatinozna i poprima smeđi ton (konverzija hemoglobina). Oštećenja kože bazama se najčešće zapažaju u industriji sapuna, i proizvodnji i primeni veštačkih đubriva koja sadrže amonijak.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i dermatološkog pregleda.

Lečenje

Lokalno lečenje se sastoji od ispiranja korozivnog agensa vodom. Pokušaji neutralizacije obično nisu korisni. Reaktivna inflamacija se može umanjiti lokalnom primenom kortikosteroida. Za lečenje hroničnih ulceracija koje su posledica korozivnog delovanja, preporučuju se masti sa enzimima.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde