Aterom

Ateromi (cystis sebacea, trichilemmal cyst) su epidermalne ciste koje su ispunjene lojem, keratinom i ćelijama spoljašnjeg omotača dlake.

Klinička slika

Ateromi se javljaju obično u drugoj polovini života. Često su multipli, veličine zrna graška do veličine jajeta. Smešteni su kutano ili subkutano. Koža iznad promene je glatka, sjajna, srasla, bez dlaka. Mogu biti boje kože, beličasti ili crvenkasti. Nekada se na površini ateroma vide proširene vene. Ateromi su najčešće lokalizovani u predelu kapilicijuma (kosmati deo glave), na čelu ili na području skrotuma. Ispunjeni su bledom žućkastom masom koja ima neprijatan miris. Često se egzogeno inficiraju.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike i dermatološkog pregleda. Histološki se u dermisu vidi cista obložna epitelom. Cista sadrži loj i trihilemalni keratin.

Lečenje

Terapija se sastoji u hirurškoj ekstirpaciji cele ciste. Ukoliko se ne odstrani cela promena, mogući su recidivi.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Merima 01.02.2020

  Imala sam apsces na lijevom uhu i dr je ordinirano uradio punkciju stavio dren lasvicu i sve je proslo. Ali poslije 4 mjeseca se pojavio aterom iza drugog uha i takodje dr je uradio ordinirano punkciju i dren stavio. Normalno ostaje oziljak ali poslije 3 mjeseca ponovno napipam krvzicu iza desnog uha koja je postala mekana i koza se pocela ljustiti poslije nekoliko dana vidjela se crvena krvzica sa bijelom tackom a to je bio gnoj. Ali pocelo me boljeti i kao da kuca unutra i pocela krv curiti sa gnojem koji jako smrdi i sad je kao rana iza uha i vidi se da je unutra crno. Nadam se da necu morati ponovo ici da me sijeku nazivo 🙁 ali nije mi jasno zadto doktor nije uzeo isjecak na analizu. Da li je neko radio analizu isjecka ateroma i da li moze od ateroma nastati nesto zlocudno?


 2. Marijana BG 21.02.2018

  Ja sam upaljen aterom kod prepone, velicine sljive, po savetu lekara mazala flogocidom, nekoliko puta dnevno, 20 dana, i nestao je (moguce da je nestao otok, da je on jos uvek negde ispod, ali ja vise nemam problem i ako tako ostane necu ici kod hirurga.


 3. ana 09.04.2010

  Zdravo. Moja majka ima aterom na glavi vec 20 godina i nikada ga nije lecila, pa me intersuje da li nelecenje istog moze imati neke negativne posledice.


 4. Dejan 11.10.2009

  Prvi put sam tu nesreću upoznao u vojsci. Pojavio se iza uha, narastao do veličine šljive i pukao dok sam spavao. Vratio se nakon par mjeseci u svom punom sjaju, uho mi je bilo klempavo (gledano od naprijed) i ljubičasto (odostraga). Platio sam privatnika da to razreže i očisti. Opet se vratio. I ja doktoru. Kaže on meni: "na kvadratnom centimetru kože imate nekoliko stotina lojnih žlijezdi. Očistio sam jednu - upalila se druga". Bravo! Imam dva uha, može kuću da sagradi od mojih ateroma. Sad to imam između testisa i anusa. Boli. Nisam bio siguran da je i to aterom dok nisam pročitao ovdje da se i tamo može pojaviti, a na ove iza uha sam gotovo zaboravio (nema ih desetak godina). Znači, rezuckat će me ispod jajca... milina.


 5. cica 30.07.2009

  Mojoj komsinici je skinuo dr u jednoj privatnoj ord. celog i nije se vise vratio, pre dve god. Pokusajte privatno.


 6. Mirkovic Marko 09.07.2009

  Moj otac ima aterom na vratu koji je operisan, ali kapsula nije izvađena. Jedan na leđima koji je takodje operisan i takođe nije izvađena kapsula. Pre dva dana mu se pojavio aterom isto na ledjima koji ga boli. Kome može da se obrati kako bi ustanovio razloge pojave ateroma u kratkom vremenskom periodu? Inače se puno znoji pa ne znam da li to ima neke veze sa tim.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde