Reiki - principi, metoda i efekti


Reiki veština omogućava proticanje kroz ljudski energetski kanal, a time i kroz telo čoveka one količine životne energije, koja je potrebna da osoba postigne psiho-fizičku kondiciju. Metoda na taj način utiče na smanjenje stresa.

U periodima kada je protok životne energije poremećen ili smanjen u našem telu dolazi do slabljenja funkcija jednog ili više organa. Zdravlje stoga predstavlja jedan harmoničan protok životne energije na svim nivoima našeg bića.


Reiki metoda

Reiki je prirodna metoda za unapređenje zdravlja i rehabilitaciju, praktikuje se i kod nas, kao i u mnogim razvijenim zemljama u sve većem broju zvaničnih medicinskih institucija - bolnica, klinika, domova zdravlja, porodilišta. Reiki metoda nema štetna dejstva, niti može biti iskorišćena u negativne svrhe. Kompatibilna je sa svim postojećim veštinama i metodama lečenja, kao i sa tehnikama za duhovni rast, a pored toga poboljšava njihov učinak. Proces otvaranja ostvaruje Master - učitelj uz pomoć specijalne tehnike kanalisanja životne energije. Tokom primanja životne energije, svaki čovek uzima onoliku količinu energije, koja je njemu potrebna za eliminisanje energetskih blokova, aktivacije ili transformacije energije fizičkog i eteričnog tela.

Reiki principi

Smatra se da Reiki principi, stari hiljadama godina, predstavljaju tajni recept za sreću i čudesan lek od svih bolesti. Njihovo poštovanje obezbeđuje očuvanje higijene misli i emocija, čiji se kvalitet odražava na zdravstveno stanje čoveka i na okolnosti njegovog života. Mikao Usui, tvorac Reikija je osmislio čuvenih pet principa, koje je smatrao važnim:
  • Danas ne brinem! Danas očekujem sve najbolje!
  • Danas nisam ljut! Danas se radujem svemu!
  • Danas sam zahvalan za sve!
  • Danas radim pošteno i na sebi!
  • Danas sam ljubazan i dobronameran prema svima!

Efekti Reiki metode

Reiki metoda pozitivno deluje na različite elemente našeg organizma. Sve pozitivne efekte koji nastaju možemo podeliti u opšte, fiziološke, psihološke i biohemijske.

Opšti efekti reiki metode obuhvataju jačanje imuniteta, povećanje vitalnosti organizma, podmlađivanje, produženje životnog veka, povećanje nivoa koncentracije i pamćenja, osetno ispunjenje pozitivnom energijom i optimizmom, privlaćenje pozitivnih prilika i uspeha na poslovnom i privatnom planu. Fiziološki efekti su takođe prisutni od kojih kao najvažnije možemo navesti smanjenje srčanog pulsa, usporavanje ritma disanja, normalizacija krvnog pritiska. Takođe, kardiovaskularne, respiratorne i gastrointestinalne funkcije se poboljšavaju, a spavanje i telesna težina se normalizuje.

Reiki prvenstveno utiče na ljudsku psihu. Psihološki efekti koji su zabeleženi kao pozitivni obuhvataju bolju koordinacju pokreta, bolje raspoloženje, osećaj zadovoljstva samim sobom i okolinom, nivo kreativnosti i drugi. Trebali bi se uzeti u obzir i biohemijski efekti. Opada nivo glukoze, HDL holesterol se povećava, LDL holesterol se smanjuje, a takođe se povećavaju i hemoglobin, broj limfocita i vitamin C.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Radmila 27.11.2012

    Odusevljena sam sa ovom vestinom zato sto i ja radimsa dodacima u ishrani kao i odregivanje energije svakog organa. Dr radmila kavaj


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde