“Slabe” kosti lako pucaju

U ljudskom skeletu sadržano je 99% ukupnog kalcijuma. S toga, osnovna rezerva kalcijuma u organizmu nalazi se upravo u kostima. Tu sve počinje. Usled nedovoljnog unosa kalcijuma, odnosno usled neadekvatne ishrane, oboljenja sluzokože organa za varenje ili promenjenog hormonskog statusa - nastaje manjak kalcijuma. Tu počinju problemi.

Deficit kalcijuma se nadoknađuje iz velikih zaliha u kostima da bi se obezbedile neophodne funkcije organizma. Proces nadoknađivanja često traje godinama bez ikakvih vidljivih simptoma. Za sve to vreme dinamička ravnoteža deponovanja i oslobadanja kalcijuma je narušena, a demineralizacijaizaziva razmekšavanje i šupljikavost koštanog tkiva, odnosno osteomalaciju i osteoporozu.

O ovom globalnom problemu za naš sajt, ekskluzivno govori dr Erich Schacht, glavni istraživač tima TEVE iz Švajcarske, koji je bio gost kompanije Actavis na Srpskom Reumatološkom Kongresu..

Osteoporozu prati:
 • otežana pokretljivost
 • bolovi u kostima i zglobovima
 • grčevi i slabost u mišićima
 • smanjenje telesne visine
 • povećan rizik od preloma kostiju
 • spontane frakture
Međutim, dijagnoza osteoporoze se često postavlja tek kada bolest uznapreduje i kada je gustina koštane mase toliko smanjena da čak i nagli pokret ili naizgled bezazlen pad, može da izazove prelom kosti.

Osteoporoza je jedna od deset najvažnijih bolesti današnjice

Glavni problem kod ove bolesti su frakture, i to pre svega prelomi kuka, zato što ove frakture imaju izuzetno negativan uticaj na kvalitet života i smanjenje životnih sposobnosti. U savremenoj reumatologiji postoje nekoliko pristupa u tretmanu osteoporoze – navodi  dr Erich Schacht.

Faktori rizika su:
 • pothranjenost
 • nizak rast
 • podložnost deformitetima skeleta
 • eventualne prethodne frakture kostiju
 • nedovoljno izlaganje sunčevim zracima, naročito kod starijih osoba, može uzrokovati deficit vitamina D koji reguliše metabolizam kalcijuma
Faktori koji su veoma usko povezani sa nastankom i napredovanjem osteoporoze kod oba pola su i:
 • starosno doba preko 60 godina
 • pušenje
 • slaba fizička aktivnost
 • smanjena mišićna snaga
 • anoreksija
 • prolongirana hormonska terapija, odnosno upotreba kortikosteroida koja traje dva meseca ili duže

Znate, u prošlosti smo svu pažnju usmeravali prema kvalitetu koštane mase, ali se pokazalo da to nije jedini problem, pogotovu kod starijih osoba. Taj multidisciplinarni pristup ističe u prvi plan pored kvaliteta kostiju i stanje muskulature. Logično je da je od preloma ugroženija starija populacija i osobe sa krhkijom muskulaturnom građom.

Savremeni pristup tretmanu ove bolesti fokusiran je upravo na te dve činjenice, na snagu kostiju i jačanju mišića, podvlačim još jednom, njihovom slabošću povećava se rizik od spontanih padova i lomova kostiju, pre svih prelomi kuka. Najnovija medikamentozna terapija mora da sadrži elemente koji komplementarno utiču na oba faktora. Danas u terapiji nemamo mnogo izbora ako želimo da rešimo ovaj problem, jedini dostupan preparat je alfakalcidol, ali se nadamo da će u budućnosti u novim, analitičkim studijama biti pronađeno još lekova će istovremeno jačati muskulaturu, poboljšati kvalitet kostiju i smanjiti broj padova – dodaje dr Erich Schacht.

Najozbiljnija posledica osteoporoze je slaba i lako lomljiva kost

Najčešći prelomi nastaju na telima kičmenih pršljenova (leđni i slabinski), gornjem delu butne kosti i donjem delu podlakatne kosti.  Sve ovo ugrožava fizičko funkcionisanje jedne osobe, i predstavlja ogroman medicinski problem, koji podrazumeva multidisciplinarni pristup i uključivanje lekara specijalista iz više oblasti. Ipak, pored medicinskog, bitno je istaći i socijalni aspekt ove bolesti.

„Slabe“ kostiju je danas veliki, ne samo medicinski, već i socijalni problem. Zašto to govorim? Zamislite osobu sa prelomom kuka, navodim ovaj primer zato što se najčešće sreće u medicinskoj praksi.Takav prelom, kod osoba koje boluju od osteoporoze, dovodi do nesposobnosti za normalan život u jednom dugom vremenskom periodu, i ne samo to već i do stvaranja zavisnosti od druge osobe – negovatelja. I sami znate koliko se stariji ljudi boje te vezanosti za druge oosobe i zavisnosti od tuđe pomoći i kako to utiče na njihovu psihu. Danas je očekivani životni vek dosta produžen, a time i radna sposobnost osobe, što je jako dobro, pa samim tim je ovaj problem veći i važnije je naći pravovremeno preventivno rešenje – ističe dr Erich Schacht.

Svaka druga žena i svaki peti muškarac iznad pedesete godine ima ozbiljno povećan rizik od nastanka osteoporoze. Pored zdravstvenog stanja, veliki problem predstavlja i skup način otklanjanja posledica osteoporoze i vraćanje u normalno finkcionisanje osoba koje su doživele prelom usled osteoporotskih promena.

Sa druge strane, lečenje posledica osteoporoze je i izuzetno skupo, kako za pojedinca tako i za zdravstveni sistem jedne države. Osim invaliditeta i nesposobnosti da privređuje, gde država gubi u radnim satima, zdaravstveni sistem je na gubitku jer su bolnički dani i nega takvih bolesnika, pogotovu u zemljama razvijenog zapada, izuzetno skupi. Zato apostrofiram, ulaganje u prevenciju i ovakve preparate je nekoliko puta jeftinije nego lečiti posledice ovog problema. Naravno, zdravlje i normalan život jedne osobe nema cenu, tako da apelujem da svi oni koji su u rizičnim godinama kontrolišu svoj kvalitet koštane mase i preventivno, uz saradnju sa svojim lekarem, uzimaju terapiju koja će im produžiti život i poboljšati kvalitet života – zaključuje dr Erich Schacht.

Neretko, ovi prelomi mogu nastati na beznačajnu mehaničku silu, pa čak i bez ikakvih tegoba. Zbog toga ovu bolest i nazivamo "tihim lopovom, koji krade Vaše kosti".

Podeli tekst:

Dr Bojan Jovanović je specijalista opšte hirurgije s dugogodišnjim iskustvom u radu s pacijentima iz Niša.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde