Urođena germinativna aplazija (Aplasio germinative congenitalis)

Urođena germinativna aplazija ( Castillo-Engleov sindrom) predstavlja aplaziju germinativnih ćelija Sertolievog sincicijuma odgovornih za sprematogenezu, najčešće usled kongenitalnih poremećaja.

 

 

Uzrok nastanka

Urođena germinativna aplazija nastaje usled kongenitalnih poremećaja. Pored kongenitalnih uzroka, viđa se i kod virusnih orhitisa, kriptorhizma i rezistencije na androgene hormone.

 

 

Klinička slika

Patološko-anatomske promene u vidu nedostatka ćelija germinativnog epitela, nabubrele bazalne membrane i vakuoliziranih ćelija semenih kanalića su uzrok azoospremiji i sterilitetu. Ove osobe su normalnih primarnih i sekundarnih muških karateristika. U manjih broja ovih bolesnika postoje i smanjeni testisi.

 

 

Dijagnoza

U sprematogramu se nalazi azoospermija, ali je hromozomski nalaz normalan. Zbog oštećenja primarnog procesa spermatogeneze odgovarajući gonadotropni hormon FSH je izrazito povišen.

 

 

Lečenje

Nije moguće terapijski uticati na azoospermiju i sterilitet. Rešenje bračnog steriliteta je vantelesna oplodnja.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa sterilitetom.


 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Zoran 07.09.2012

    Ne mora da bude donorska sperma, moze microtese metodom da se izvuce iz testisa muskarca odgovarajuci broj spermatozoida, iako ima azo, jer se spermatozoidi prizvode u svakom slucaju, samo ih ima bitno manje i ne izlaze u ejakulat. Potrazite na google kliniku ciconia u arhusu, u danskoj, najbolji su na svetu za to, a cena je bila oko 400 eur


  2. Vesna Vasic 06.07.2009

    Resenje steriliteta je vantelesna oplodnja, napisali ste, ali cime, spermom donatora? Da li ste na takvu oplodnju mislili? Hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde