Tercijarni hiperparatireoidizam

Tercijarni hiperparatireoidizam (THPT) se najčešće javlja posle transplantacije bubrega i usled perzistiranja sekundarnog hiperparatireoidizma. THPT se može javiti usled funkcionalne nesposobnosti transplantiranog bubrega, a posebno zbog nedovoljne produkcije kalcitriola. Ovaj poremećaj se može javiti i zbog autonomne funkcije paratireoidnog tkiva, kao i spore involucije hiperplastičnog paratireoidnog tkiva.

 

Klinička slika

Klinička slika nije karakteristična jer je zamaskirana simptomatologijom osnovne bolesti, bubrežnom insuficijencijom ili drugim poremećajem koji je uslovio nastanak sekundarnog hiperparatireoidizma. Klinička slika THPT se karakteriše bolovima u kostima i zglobovima uz opšte simptome (brzo zamaranje i malaksalost). Nešto specifičniji  simptom je svrab, koji je vezan za stanje hiperkalciemije.

 

 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, laboratorijskih nalaza, radioloških pretraga.

 

 

Lečenje

Na prvom mestu jeste hirurška intervencija. Nezavisno da li postoji jedan adenom ili su sve četiri žlezde postale autonomne uvek je potrebno odstraniti sve četiri paratireoidne žlezde, jer su praktično sve u hiperfunkciji. Primenjuje se i konzervatvni tretman kao kod sekundarnog hiperparatireoidizma.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa bubrezima.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. adina mesanovic 07.09.2009

    Hvala za ovu stranicu takvo je vrijeme doslo da se ljudi moraju sami lijeciti jer doktorima u Bosni nikad dosta para presjele im.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde