Uravnotežena ishrana je dobra i za dijabetičare i zdrave osobe


Ključne stavke u pravilnom lečenju i držanju dijabetesa pod kontrolom su uravnotežena ishrana i fizička aktivnost. Vodeće bolesti, od kojih se danas umire, su posledica nepravilne ishrane, kaže doktorka Budimka Novaković sa medicinskog fakulteta u Novom Sadu. Raznovrsna ishrana, koja uključuje što više sirovog povrća i voća, mlečne proizvode i pravilno obrađeno, nemasno meso, je dobra za sve, bez obzira na zdravstveno stanje.

Na šta treba obratiti pažnju na deklaracijama?

Nutritivna deklaracija predstavlja instrument za poboljšanje izbora namirnica potrošača. Pravilnik o nutritivnom deklarisanju je stupio na snagu u julu 2018. godine.

Niskokalorični zaslađivači spadaju u grupu aditiva. Da bi neki aditiv bio odobren za upotrebu ljudi, a da ne predstavlja rizik za zdravlje, on mora proći dugotrajna i skupa istraživanja u različitim pravcima rizika za zdravlje. Ako sva istraživanja budu dobra onda će taj zaslađivač dobiti E broj i taj broj daje potrošaču sigurnost da to može koristiti bez obzira da li se radi o malom detetu, trudnici ili odrasloj osobi.

Kada gledamo proizvod koji sadrži neki zaslađivač, na deklaraciji proizvoda će to biti navedeno ili punim imenom zaslađivača ili E brojem, ili i jednim i drugim.

Ko želi da to još dodatno proveri može pogledati pravilnik o aditivima koji se nalazi na sajtu Ministarstva Poljoprivrede ili na nekom drugom sajtu ili na pretraživaču ukucajte ime tog aditiva i pročitajte sve o zaslađivačima.

Povrće, voće, mlečni proizvodi i meso

Kada govorimo o pravilnoj ishrani za odrasle ljude, ona treba biti prilagođena energetskom unosu.

Povrće može da se jede neograničeno. Važno je da se jede sirova, sva hrana koja može da se jede u tom obliku.

Sledeće po količini su namirnice od celog zrna naravno to nije neograničeno ali ih treba konzumirati svakodnevno, zatim voće koje takođe nije neograničeno ali ga treba svakodnevno konzumirati.

Sledeće na spisku su mršava mesa koja su pravilno tehnički obrađena i mleko i mlečni proizvodi. Mleko i mlečni proizvodi su dugo bili diskriminisani a oni su nama veoma bitni u ishrani naročito kada govorimo o kiselo mlečnim proizvodima.

Svima nama je voće neophodno u ishrani. Prema jednom istraživanju, pokazalo se da je nedovoljan unos voća i povrća, jedan od vodećih rizika za oboljevanje i smrtnost. Sirovo voće treba da bude u ishrani zdravih osoba svakog dana, kao i za osobe koje imaju neki poremećaj, samo je pitanje količine. To ne treba da nam bude zamena za slatkiš nego treba da nam bude obaveza u ishrani.

Uravnotežena ishrana je osnova 

Kada govorimo o dijabetesu tip 2, koji je 95 odsto od svih obolelih od šećerne bolesti, on je nastao zbog nepravilne ishrane i nedovoljne fizičke aktivnosti. Osnova lečenja je pravilna ishrana, zatim fizička aktivnost pa tek onda dolazi medikamentna terapija.

Svaka osoba koja boluje od dijabetesa mora da dobije precizne savete, i to individualne. Ako želimo da imamo osećaj slatkog ukusa i ako nam to prija, a ne treba da unosimo dodatnu količinu šećera, niskokalorijski zaslađivači su pravi izbor. Oni mogu da budu svakodnevno u našoj ishrani i moramo samo da vodimo računa da ne uzmemo previše, to previše ne znači da će se nama nešto desiti, ništa se neće desiti već su oni dosta slađi od šećera i mogu da izmene ukus hrane.

Kod svih, bez obzira na uzrast i zdravstveno stanje, uravnotežena ishrana je osnova, jer vodeće bolesti od kojih se umire u svetu, se danas javljaju kao posledica nepravilne ishrane i to su kardiovaskularne, dijabetes, maligne bolesti i hronične opstruktivne bolesti pluća.

Moja poruka svima je da je potrebno da se ponekad zamislimo kako se hranimo, da ne treba da jedemo samo ono što volimo nego ono što prija našem zdravlju, da se ne lečimo sami kada je ishrana u pitanju, da ni jedna namirnica nije posebno loša ni posebno dobra već samo sveobuhvatna ishrana može biti dobra i loša i ponekad je potrebno da se posavetujete sa svojim lekarom ako nemate dijetoterapeuta u ishrani.

Prof. dr Budimka Novaković – Medicinski fakultet Novi Sad

Evo šta kažu lekari na vaša pitanja o dijabetesu➜➜➜


Podeli tekst:
Izvor: Emisija Vodič kroz dijabetes

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde