Prenošenje virusa kod osoba u ustanovama za dugotrajno lečenje

Osobe smeštene u ustanove za dugotrajno lečenje su u naročito visokom riziku za infekciju i rđav ishod zbog bolesti COVID19. U početku toka pandemije, bilo je preporučeno testiranje stanovnika i bolničkog osoblja u ovim ustanovama samo na osnovu tipicnih simptoma. Uprkos tim naporima desilo se izbijanje bolesti u velikom broju tih ustanova u US (United States of America), sa velikom stopom mortaliteta.

Benjamin F. Bigelou iz John Univrsity School of Medicine, Baltimore i kolege sproveli su opšte testiranje netestiranih stanovnika iz jedanaest ustanova za dugotrajnu negu u kojima su bili prethodno izabrani na osnovu njihovih simptoma i koji su proglašeni sa pozitivne slučajeve.
Istrazivači su našli da u toku 20 dana detekcije osoba na spisku, da je testiranje na osnovu simptoma otkrilo 153 osobe pre sprovođenja pojedinacnih upitnika. Ukupno, 39.6 odsto ostalih 893 stanovnika koji su bili ukupno testirani bili su pozitivni na teški akutni respiratorni sindom korona virusa 2 RNA. Opšte testiranje povećalo je ukupni broj COVID-19 slučajeva od 153 na 507 na svim mestima; 55.4 procenata su bili bez simptoma. Podaci dvonedeljnog praćenja su bili dobijeni za 426 stanovnika iz sedam ustanova za duguotrajnu negu (177 pozitivnih i 249 negativnih na COVID-19).

87 odsto onih koji su bili bez simptoma 20 (13%) je bilo hospitalizovano, a 4.6% je umrelo u roku od 14 dana. Od 23 stanovnika koji su bili pozitivni i sa simptomima pri testiranju, 17.4% i 8.7% su bili hospitalizovani i umrli u periodu 14 dana testiranja.

"Neophodno je hitno obezbediti da se testiranjem utvrdi tacna sustina COVID-19 i krivulje prenosenja u ustanovama za dugotrajnu negu",

U ovom ispitivanju u 11 ustanova za dugotrajnu negu u Merilendu utvrđeno je dodatnih 354 slučaja (39.6 % od onih testiranih ) bili su pronađeni pomoću opšteg testiranja, u poređenju sa onim početnim, na simptomima zasnovanom testiranju. Ovi rezultati podvlače značaj univerzalnog testiranja jer prillaz sa testiranjem simptoma moze da propusti znacajan broj slucajeva. Neprepoznati asimptomatski slucajevi medju ostalim stanovnisom dovesce do ponavljanog prenosa vuirusa u ovim ustanovama.

Prema podacima iz Centra za medicinsko zbrinjavanje i medicinsku službu, ukupno pojedinačni mortalitet među korisnicama ustanova za dugotrajnu negu bio je 33%. Kratkoročna stopa mortaliteta nađena u ovom ispitivanju među korisnicima u ovom ispitivanju koji su imali opšte testiranje bila je mnogo manja, ukazujući da istinski mortalitet može biti smanjen sa povećanim testiranjem i otkrivanjem slučaja.

Ovo istraživanje ima ograničenja. Simptomski status je bio jedino dostupan u vreme testiranja i bazirao se na izjavama osoblja ustanove. Samo podaci iz praćenja su bili dostupni za otkrivanje pozitivne osobe u 7 od 11 ustanova. Na kraju mogli su da postoje lažno negativni nalazi dobijeni sa nazofaringealniom brisom.

Ustanove za dugotrajnu negu smatraju se kao ''vruće tačke" za SARS-CoV-2 infekciju i mortalitet ukupno posmatrano. Korišćenje testiranja bazirano samo na simptomima da se otkriju pozitivni korisnici ustanove nije adekvatno za otkrivanje pojedinačnih slučajeva i za i nformaciju o početku napora u ovim okolnostima. Veoma brzo neophodno je dodatno testiranje za otkrivanje stvarnog problema i krive prenošenja u ustanovama za dugotrajni boravak.


Podeli tekst:

Autor Prof. dr Predrag Đorđević
Prof. dr Predrag Đorđević je specijalista endokrinologije. Cenjeni profesor, stručnjak za lečenje dijabetesa, gojaznosti i bolesti pankreasa.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde