Kolateralna šteta: Zakasnela dijagnostika dijabetesa kod dece za vreme pandemije

Povodom pandemije izazvane korona virusom, pojavila se potreba za izveštavanjem o kombinaciji različitih oboljenja i kovida. Svesni ozbiljnosti komplikacija, a na osnovu dosadašnjeg iskustva dr Nevenka Raketić, pedijatar imunolog i akademik prof. dr Predrag Đorđević, endokrinolog - dijabetolog, predsednik Udruženja za proučavanje dijabetesa Srbije (UDS), koje je član Evropskog udruženja za proučavanje dijabetesa (EASD) i član Internacionalnog udruženja za proučavanje dijabetesa (IDF), opisali su problem dijabetesa kod dece za vreme pandemije.

U vreme nastajanja ovog teksta situacija je sledeća:

1. Svetska Zdravstvena Organizacija: dosada je u svetu obolelo više od 14.000.000 miliona ljudi, a umrlo 590.000 ljudi.
2. Tri vakcine protiv korona virusa se nalaze u završnoj, trećoj fazi ispitivanja.

Dijagnostika dijabetesa kod dece za vreme pandemije

Dijabetes je daleko najčešća zakasnela pedijatrijska pojava u hitnoj pedijatrijskoj službi u toku pandemije (prema rezultatu upitnika, blizu 2.500 pedijatara u Ujedinjenom Kraljevstvu Engleske i Irske (UK)).
Nađeno je devet smrtnih ishoda u kojima je zakasneli dolazak bio označen kao doprinoseći faktor, najčešće zbog sepse i maligniteta,
U poređenju, u toku jednog perioda od 2 nedelje sprovođenja upitnika, utvrđena su tri slučaja smrti direktno zbog kovida, prema izjavi starijeg autora studije Shamez Ladhani, predsednika Britanske Pedijatrijske Jedinice (BPSU), Royal College of Pedijatrics and Child Health (Pedijatrijskog koledža Pedijatrijskog i Dečijeg Zdravlja), London, UK.
"Neželjene posledice COVID-19 su daleko veće u dece, nego sama  bolest. Način pomoću koga pokušavamo da to sprečimo je uzrok veče štete nego sama bolest" požalio se on.
Jedna trećina starijih pedijatrijskih specijalista u Engleskoj koji su odgovorili u upitniku saopštili su zakašnjenje pedijatrijske kontrole kod dece za koje bi normalno trebalo očekivati da budu mnogo ranije pregledana. Posle dijabetesa, najčešće saopštene  dijagnoze su bile sepsa i pitanja iz dečije zastite. Karcinom se takođe značajno predstavio.
"Mi smo našli da postoji velika zabrinutost jer deca ne dobijaju zdravstvenu zaštitu kao ranije, pre mera zatvaranja i posle toga." naglasio je Ladhani za Medscape Medical News. "Naša gledanja hitne službe pokazala su smanjenje od 50% u vrhu pandemije i sada su jos 40% manja nego što se očekivalo. Problem se smanjuje, ali i dalje postoji".
Nalazi upitnika su nedavno objavljeni u Archives of Disease in Childhood, od strane prvog autora Richard M. Lynn-a, sa Instituta za dečije zdravlje, departmana endokrinologije i dečijeg zdravlja, Univerzitetskog koledža istraživanja, London, UK, zajedno sa kolegama. Novi slučajevi dijabetesa predstavljeni su veoma kasno u toku mera zatvaranja zbog COVID-19.
Posle ovog dvonedeljnog saopštenja (sredina Aprila 2020), tip 1 dijabetesa je bio je najčešće saopštavan kao zakasnela dijagnoza, u ukupno 44 slučajeva, od čega 23 su bila u dijabetesnoj ketoacidozi.
"Ako razgovarate sa specijalistima dijabetologije, oni nam uglavnm govore da većina slučajeva dolazi kasno zbog veoma nespecifičnih simptoma", objasnio je Ladhani.
On je dodao: "Pedijatri na prvoj liniji znaju šta da očekuju u vezi sa dijabetesom. Ova deca koja bi mogla da dođu sa zakašnjenjem pre pandemije sada su dolazila veoma kasno. Ovi pedijatri konsultanti nisu bili mladi početnici već konsultanti sa višegodisnjim iskustvom." U jednom novom članku o zakašnjenju dolaska kod pedijatra, objavljenom u Lancetu, jedan pacijent je ušao u intenzivnu negu i u izveštaju BPSU je zabeležen jedan smrtni ishod verovatno udružen sa dijabetesom istakao je Ladhani.
"Pedijatri su se plašili da su deca dolazila kasno. Mi moramo da pokažemo povećanu pažnju da roditelji treba da dođu u ustanovu zdravstvene nege i ta poruka mora da se odmah pošalje" rekao je Ladhani.
Mi smo čuli priče o zakasnelom dolasku ali mi želimo da znamo da li se radi o realnom problemu ili samo o pojedinačnom slučaju, rekao je Ladhani. Poseta odeljenju hitne službe bila je upoređena sa brojevima za isti period prošle godine.
Ukupno, od 32% od 752 pedijatra koji su radili u odeljenjima hitne službe i jedinicama za trijažu saopšteno je da su videli zakasneli dolazak za pregled, od  57 (8%) izveštaja znaju šta da očekuju u vezi dijabetesa. Ova deca koja bi mogla da dođu sa zakašnjenjem pre pandemije sada su dolazila veoma kasno. Ovi pedijatri konsultanti nisu bili mladi početnici već konsultanti sa visegodišnjim iskustvom.
U jednom novom članku o zakašnjenju dolaska kod pedijatra, objavljenog u lancetu, jedan pacijent sa dijabetesom ušao je u intenzivnu negu i u izveštaju BPSU je zabeležen jedan smrtni ishod verovatno udružen sa dijabetesom, istakao je Ladhani.
"Pedijatri su se plašili da su deca dolazila kasno. Mi moramo da pokažemo povećanu pažnju da roditelji treba da dođu u ustanovu zdravstvene nege i poruka mora da se odmah pošalje", rekao je on.
"Mi smo čuli priče o zakasnelom dolasku, ali mi želimo da znamo da li se radi o realnom problemu ili samo o pojedinačnom slucaju," rekao je Ladhani.
"Mi ne možemo da čekamo drugi talas. To treba da bude sada jer A&G (slučaj i potreba) prisutnost je jos 40% niza od očekivane." BPSU upitnik je uključio više od 90% pedijatara u UK i Irskoj.
Posle mnogobrojnih pojedinačnih saopštenja o zakasnelom dolasku u UK i inostranstvu, snimak upitnika je bio uključen kao deo rutinskih mesečnih izveštaja u kojima su pedijatri zamoljeni da dokumentuju sve slučajeve retkih stanja.
Regularni BPSU upitnik pokrivao je 90% UK i u Irskoj postojećih konsultanata. Po povratrku ovih informacija BPSU je odlucio da procenistepen zakasnelih dolazakas u toku najvećeg porasta pandemijskog COVID-19. U toku narednih 7 dana, 2433 pedijatara, koji su pretstavljali 60% BPSU učesnika, su odgovorili.
"Ovaj stepen odgovora u toku 7 dana osvetlio je značaj dat u upitniku od strane pedijatara i proširio brigu profesionaslaca za zakasnele dolaske pacijenata.." napisali su autori.
Drugi aspekti uključili su rani otpust posle porođaja zbog zabrinutosti za COVID-19, pre započinjanja dojenja, što je zahtevalo povratne dolaske zbog problema u dojenju i dehidratacije.
Prvih 5 zakasnelih dijagnoza bile su dijabetes (n=44), sepsa (n=21), zaštita deteta, malignitet (n=8), apendicitis (n=6). Bilo je i deset zakasnelih perinatalnih kontrola.
Od 9 smrti za koje je zakazani dolazak smatran da igra ulogu tri su bila usled sepse, tri usled postavljanja dijagnoze novog maligniteta, jedan zbog dijagnoze metaboličke bolesti i u 2 slučaja nije bio saopšten razlog. Zakašnjenja u dolasku su verovatno bila prouzrokovana porukom vlade UK "Ostanite kod kuce" u toki striktne zabrane izlaska koja je nekada bio protumačena isuviše bukvalno, istakao je Ladhani "To je bila socijalno prava poruka ali ne u umedicinskom smislu."
Russel Winer, predsednik Kraljevskog koledža za pedijatriju i zdravlje dece, istakao je: "Udarac za decu je ono što mi zovemo kolateralna greška, uključujući dugo odsustvo iz škole i prekid vitalnih službi."
"Mi znamo da se roditelji pridržavaju vrlo snažno poruke "Ostanite kod kuce" i mi treba jasno da kažemo da se to ne može sprovoditi ako je vaše dete vrlo bolesno".
"Pošto možemo da očekujemo drugi talas ili regionalne pojave bolesti, najvažnije je da mi treba da pošaljemo poruku roditeljima da mi želimo da vidimo bolesnu decu u najranijem mogućem periodu bolesti" upozorio je Viner.

Podeli tekst:

Autor Prof. dr Predrag Đorđević
Prof. dr Predrag Đorđević je specijalista endokrinologije. Cenjeni profesor, stručnjak za lečenje dijabetesa, gojaznosti i bolesti pankreasa.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde