Panhipopituitarizam

Uzrok nastanka


Bolest se češće sreće u odraslih osoba ženskog pola. Jedan od sindorma koji nastaje kod panhipopituitarizma- Šijanov sindrom posledica je obilnih krvarenja tokom porođaja, što prouzrokuje kolaps krvnih sudova, i u predelu hipofize pojavu tromboze, infarkta, i konačno nekroze žlezde. Među drugim mogućim uzrocima treba navesti tumore hipotalamusno-hipofizne regije, zapaljenske procese, lezije krvnih sudova ove regije, autoimune procese, traume glave, hipofizektomija (tzv. Empty sella), a u slučajevima kada se uzrok bolesti ne može ustanoviti govori se o idiopatskom hipopituitarizmu.

Klinička slika


Prvi znak u slučaju Šijanovog sindroma, uočljiv neposredno posle porođaja jeste odsustvo laktacije kao posledica deficita prolaktina. Zatim dolazi do izostanka menstruacije i pojave rane menopauze, gubitka libida, a vremenom i do gubitka sekundarnih oblika (proređenosti do potpunog gubitka aksilarne i pubične maljavosti, atrofije dojki i genitalnih organa), što upućuje na deficit gonadotropnih hormona adenohipofize. Kod muškaraca se deficit gonadotropnih hormona ispoljava pojavom impotencije, atrofijom testisa i postepenim gubitkom sekundarnih seksualnih odlika. Deficit tireotropnog hormona (TSH) ispoljava se znacima sekundarnog hipotireoidizma kao što su pospanost, psihička usporenost, preosetljivost na hladnoću, monoton govor, suvoća kože prestanak znojenja, opstipacija. Hipotenzija, astenija i brzo zamaranje karakteristični su znaci insuficijenciuje kore nadbubrežnih žlezda,koja je ovde sekundarna. U odraslih kod kojih je završen rast i razvoj, deficit hormona rasta ispoljiće se samo u vidu velike sklonosti ka hipoglikemijskim (snižen šećer u krvi) incidentima. Međutim kod dece deficit ovog hormona ima za posledicu pojavu niskog rasta.

Dijagnoza


Pored tipične kliničke slike, i izvesni standardni laboratorijski nalazi mogu uputiti na postojanje hipofizne insuficijencije. To su pregled krvne slike, glikemije serumskih elektrolita i krvnih lipida. Specifična dijagnostika započinje određivanjem plazmatskih nivoa hormona prednjeg režnja hipofize koji će biti sniženi. A snižene će biti i vrednosti hormona odgovarajućih perifernih endokrinih žlezdi. Funkcijska dijagnostika sprovodi se primenom testova stimulacije.U slučaju sumnje na tumorsku genezu neophodno je sprovesti sve radiološke i oftalmološke preglede.

Lečenje


Osnovna karakteristika terapije panhipopituitarizma jeste to što je doživotna. Treba započeti sa supstitucijom kortikotropne (daje se hidrokortizon ili kortizon), a zatim i tireotropne insuficijencuje (tivoral). Kasnije se započinje i suspstitucija gonadotropne insuficijencije (žene etinil-estradiol i progesteron kod muškaraca testosteron), ali se ona sprovodi do 50-55. godine, kada se inače i fiziološki očekuje menopauza odnosno andropauza. Supstitucija insuficijentne sekrecije hormona rasta sprovodi se samo kod dece hormonom rasta.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde