Beri - beri

Uzrok nastanka


Nedostatak tiamina u organizmu se javlja u zemljama u kojima se za ishranu obilno koristi polirani pirinač. Oboljenje se može javiti, pored slučajeva nedovoljne količine tiamina u hrani, i kod hroničnih alkoholičara i u oboljenjima organa za varenje i jetre.

Tiamin se nalazi u ljuskama žitarica, unutrašnjim organima životinja, kvascu, voću i povrću. Sadrži ga: obogaćeni beli i hleb od punog zrna, pšenica, žitne klice i mekinje, crno pšenično brašno, tamni pirinač, cerealije, leguminoze, soja, kupus, spanać, mahunarke, krompir, crni šećerni sirup od melase, lešnik, orah, pomorandža, patlidžan, džigerica, meso (svinjsko), riba, žumance, pivski kvasac, srce, bubrezi.

Neophodan je za pravilan metabolizam ugljenih hidrata. Masti i proteini smanjuju, a ugljeni hidrati povećavaju potrebu za ovim vitaminom. Potrebe su povećane kod ubrzanja metabolizma (povišena temperatura, hipertireoza, povećana mišićna aktivnost).
Fundamentalan je za rad nervnih i kardiovaskularnih ćelija, obezbeđujući im potrebnu energiju. Ima blago diuretsko dejstvo.

Klinička slika


U klasičnoj, razvijenoj kliničkoj slici javljaju se malaksalost, palpitacije (lupanje srca), tahikardija (ubrzan rad srca) i bolovi u predelu srca. Zatim, edemi (otoci) na nogama i licu. Simptomi i znaci srčane insuficijencije su prisutni na kraju. U nekim slučajevima dominira slika polineuropatije. Prisutne su i Wernickeova encefalopatija i Korsakovljeva psihoza.

Ukoliko se obljenje ne prepozna na vreme, i dođe do pojave ireverzibilne srčane insuficijencije, može doći i do smrti.

Dijagnoza


Za dijagnozu su važni: anketa o ishrani koja otkriva nedpstatak namirnica bogatih tiaminom kao i utvrđivanje povećanih vrednosti pirogrožđane i mlečne kiseline (acidoza) za koje se ne može naći drugi uzrok.

Lečenje


Lečenje se sprovodi oralnim (u lakšim) ili parenteralnim (u težim slučajevima) davanjem 20-50mg tiamina dnevno.

Prevencija
Neophodno je unošenje hrane bogate tiaminom.

 

 

 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde