Pelagra

Uzrok nastanka


Organizam ljudi je u stanju da sintetiše nikotinamid iz aminokiseline triptofana, te je hipovitaminoza dosta retka a javlja se u slučajevima manjka bitnih (esencijalnih) aminokiselina i nikotinamida u ishrani. To se dešava pri ishrani kukuruzom ukoliko se u isto vreme u organizam ne unose i proteini životinjskog porekla koji sadrže esencijalne aminkiselina.  Bolest se javlja i posle dugotrajne upotrebe izoniazida u toku lečenja tuberkuloze.

Nikotinamid se nalazi u kvascu, jetri, žitaricama i mesu. Sadrže ga: obogaćeni beli i punozrni hleb (crni), grašak, zeleno povrće, osušena džigerica, posno meso, bubrezi, riba, živinsko meso, mleko i mlečni proizvodi, pirinčane mekinje, neprerađene žitarice, pivski kvasac, kikiriki, orah, koštunjavi plodovi, tunjevina.

Ulazi u sastav enzima značajnih za metabolizam šećera, masti i proteina. Ukoliko postoji deficit narušeno je disanje tkiva i svi sintetski procesi, učestvuje u mišićnoj kontrakciji,  niacin smanjuje sintezu lipoproteina male gustine, snižava holesterol i trigliceride, bitan je za sintezu seksualnih hormona. 

Pomaže u pretvaranju hrane u energiju, stvaranju crvenih krvnih zrnaca, proizvodnji hormona masnih kiselina i steroida, obnavljanju kože, nerava i krvnih sudova, radu digestivnog trakta, stabilizaciji psihičkog zdravlja i neutralisanju toksičnih delovanja nekih lekova i hemijskih supstanci u organizmu.

Klinička slika


Pelagra je oboljenje koje se manifestuje neujednačenom pigmentacijom kože. Pelagra se karakteriše sa 4D: dermatitis, dijareja (proliv), demencija i dead (smrt).

Promene na koži javljaju se na otkirvenim delovima, u vidu crvenila, svraba, pečenja uz pojavu vezikula i bula (plikova), mrke pigmentacije I fisura. Na kraju se formiraju kruste.

Glositis (zapaljenje jezika), stomatitis (zapaljenje sluznice usta), gastritis (zapaljenje sluznice želuca) i enteritis  (zapaljenje sluznice creva), često praćeni ulceracijama-uzrok su pojave dispeptičnog sindroma i dijareje.

Česte su i glavobolje, vrtoglavica, znaci anksiozno-depresivne reakcije. Poremećena motorika se ispoljava u obliku horeatičnih pokreta i grčeva mišića.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu ankete o israni i karakterističnih promena na koži, digestivnom traktu i nervnom sistemu.

Lečenje


Daju se nikotinamid ili nikotinska kiselina, 300-400mg dnevno. Ishrana , pored normalne količine niacina, mora da sadrži i povećane količine punovrednih belančevina iz mesa.

Prevencija


Osnovna mera u profilaksi ovog oboljenja je preorjentacija proizvodnje u poljoprivredi tako da se umesto kukuruza poveća proizvodnja pšenice. Takođe, je neophodno uzimati dovoljne količine namirnica životinjskog porekla koje sadrži triptofan (meso, mleko i mlečni proizvodi).


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde