Konov sindrom (Conn syndrome)

Uzrok nastanka


Najčešći uzrok je adenom u zoni glomerulozi, po pravilu malih dimenzija i solitaran. Pored adenoma, bolest je često uzrokovana i bilateralnom hiperplazijom zone glomeruloze, dok je karcinom veoma redak.

Klinička slika


Povećane količine aldosterona, koji deluju uglavnom na bubrežne tubule, dovode do retencije (zadržavanja) natrijuma i povećanja volumena vanćelijske tečnosti, kao i do velikog gubitka kalijuma mokraćom, što je praćeno istovremenim gubitkom vodonikovih jona i razvitkom metaboličke alkaloze.

Osnovni klinički znak je arterijska hipertenzija (povišen krvni pritisak) praćena izvesnim simptomima uslovljenim hipokalijemijom i metaboličkom alkalozom. Hipertenzija je obično umerenog stepena, ne postoje značajne promene na očnom dnu, a retko su prisutni znaci opterećenja levog srca i oštećenja bubrega. Bolesnici se žale na jaku mišićnu slabost, na periodične paralize, naročito u donjim ekstremitetima, najizraženije posle buđenja, zatim na osećaj parastezija i povremene tetaničke grčeve. Postoje još nokturija (noćno mokrenje), umeren poliuričko-polidipsički sindrom (povećano izlučivanje mokraće, povećan osećaj žeđi), a karakteristično je odsustvo otoka.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, nalazom hipokalijemije i alkaloze (pri čemu treba voditi računa da bolesnik nije na diuretskoj terapiji i da je bio na normalnom unosu natrijuma), određivanjem aldosterona u plazmi i renina.Za lokalizacoju procesa najveću vrednost imaju CT i scintigrafija nadbubrežnih žlezdi.

Lečenje


Lečenje adenoma je hirurško, s tim što je potrebna preoperativna priprema spironolaktonom i dodavanjem kalijuma u ishrani. Ako je u pitanju bilateralna hiperplazija, lečenje se sprovodi doživotnim davanjem spironolaktona, a često je potrebna i dodatna primena lekova za sniženje krvnog pritiska. U nekom slučajevima bilateralne hiperplazije, dobri rezultati se postižu i davanjem malih doza
deksametazona.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa Konovim sindromom.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde