Aldosteronizam

Uzrok nastanka


Najčešći uzrok primarnog hiperaldosteronizma je adenom u zoni glomerulozi nadbubrežnih žlezdi, po pravilu malih dimenzija i obično solitaran. Pored adenoma, bolest je često uzrokovana i bilateralnom hiperplazijom zone glomeruloze, dok je karcinom veoma redak.

Sekundarni hiperaldosteronizam se javlja kod srčane dekompenzacije, ciroze jetre, nefrotskog sindroma, hipertenizije u različitim nefropatijama kao što su hronični glomerilonefritis i intersticijumske nefropatije.

Klinička slika


Primarni hiperaldosteronizam (Connov sindrom)- Osnovni klinički znak je arterijska hipertenzija (povišen krvni pritisak) praćena izvesnim simptomima uslovljenim hipokalijemijom i metaboličkom alkalozom. Hipertenzija je obično umerenog stepena, ne postoje značajne promene na očnom dnu, a retko su prisutni znaci opterećenja levog srca i oštećenja bubrega. Bolesnici se žale na jaku mišićnu slabost, na periodične paralize, naročito u donjim ekstremitetima, najizraženije posle buđenja, zatim na osećaj parastezija i povremene tetaničke grčeve. Postoje još nokturija (noćno mokrenje), umeren poliuričko-polidipsički sindrom (povećano izlučivanje mokraće, povećan osećaj žeđi), a karakteristično je odsustvo otoka.

Sekundarni hiperaldosteronizam-ovi bolesnici nemaju hipertenziju, već hipokalijemiju i alkalozu. Za razliku od primarnog karakteriše se istovremenim postojanjem povišenih vrednosti aldosterona i renina u plazmi.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, nalazom hipokalijemije i alkaloze (pri čemu treba voditi računa da bolesnik nije na diuretskoj terapiji i da je bio na normalnom unosu natrijuma), određivanjem aldosterona u plazmi i renina.Za lokalizacoju procesa najveću vrednost imaju CT i scintigrafija nadbubrežnih žlezdi.

Lečenje


Kod primarnog hiperaldosteronizma sprovodi se hirurško lečenje i to laparoskopsko. Kada je uzrok bilateralna hiperplazija, onda se terapija sprovodi lekovima: antagonisti kalcijuma, ACE inhibitori, spronolakton.

Lečenje sekundarnog hiperaldosteronizma se sastoji u lečenju osnovne bolesti i primene antagonista aldosterona.

 

Endokrinolozi u Beogradu

Endokrinolozi u NišuPodeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Ivan Popov 21.05.2021

    U serumu su nadjene povecane vrednosti aldosterona u odnosu na renin u prvom i u drugom kontrolnom testu. Rekli su mi da se radi o primarnom aldosterizmu i informisali da bi jos trebalo raditi skener i kateterom vaditi krv iz vena od obe zlezde. Najvise me zanima lecenje i prognoza bolesti. Imam 28 godina i ne znam od kada je bolest pocela. Otkrili su mi pre 6 meseci nakon velike glavobolje i vrlo visokog pritiska- 23/13.


  2. Tamara Milić 17.01.2012

    Bolujem od primarnog hiperaldosteronizma. Tlak mi je postigao previsoku ljestvicu. Uz pomoć nekoliko lijekova uspjeo mi se normalizirati. Molim vas odgovorite mi kako postaviti dijagnostiku i biti siguran da li je adenom ili hiperplazija.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde